Testovi mobitela

LG Prada 3_0 P940

Prada 3_0 P940 Prada 3_0 P940 Prada 3_0 P940 Prada 3_0 P940 Prada 3_0 P940 Prada 3_0 P940 Prada 3_0 P940 Prada 3_0 P940 Prada 3_0 P940 Prada 3_0 P940 Prada 3_0 P940 Prada 3_0 P940 Prada 3_0 P940 Prada 3_0 P940 Prada 3_0 P940
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 127,5 x 69 x 8,5
Masa uređaja (g) 138
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 480 x 800
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 8 megapiksela (3264 x 2448)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1540
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Dodatno SNS integracija, YouTube, Google Talk, TV-Out, TDMB TV tuner (korejska inačica), Android OS, v2.3, M
Gdje kupiti
Cijena oko 4.500 kn
Info LGE Predstavništvo u Hr


01/553-5554
http://www.lg.com/hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Pametni fashion dodatak
Autor: Krunoslav Ćosić

Testirana LG Prada 3 nastavlja suradnju koja je započeta 2007. godine, a Prada osim ljepote nude i pamet

Na test smo dobili Prada phone by LG 3.0 P940, ili kraće LG Prada 3.0 koja radi na Androidu. Nakon pauze od nekoliko godina, nastavljena je suradnja između LG-ja i Prade, koji su 2007. godine započeli sa suradnjom na izradi mobitela koji se u odnosu na standardne mobitele ipak po nečemu razlikuju, a to je dizajn.

 

Naime, ekstravagantniji dizajn teško prolazi na masovnom tržištu, stoga se prvotne studije (kao i kod automobilske industrije) ublažuju tako da u konačnici postaju jednostavnijeg dizajna, bez prevelikog iskakanja izvan gabarita odnosno standarda koji vrijede u tom trenutku.

 

Tako je 2007. godine nastao model Prada KE850, a bio je to jedan od prvih mobitela na tržištu koje je upravo ponovo počelo otkrivati mobitele s ekranima osjetljivima na dodir, ali na nešto drugačiji način. Do tada su mobiteli s ekranima osjetljivima na dodir uglavnom funkcionirali s olovkama (stylusima), a ekrani su bili rezistivne tehnologije.

 

Nekako u isto vrijeme pojavili su se iPhone i ova Prada KE850 koja je imala daleko manji ekran od testirane Prade 3 – 3-inčni ekran je u 2007. godini bio sasvim solidne veličine, a njegov nasljednik – model LG KF900 pojavio se godinu i pol kasnije, točnije na ljeto 2008. godine.

Dvojka je dobila QWERTY tipkovnicu, a ekran je i dalje ostao 3-inčni. Oba su modela dizajnerski izgledala vrlo slično, a imali su prepoznatljive tri tipke ispod ekrana.

Tri godine kasnije najavljen je Prada 3.0 P940 model, koji smo dobili na test.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334609003.JPG

Sadržaj pakiranja

Kutija u kojoj testirana Prada 3.0 dolazi asocira na pomisao kao da se unutra nalazi skupocjeni sat ili nakit. Time će vas u Pradi osvojiti već od prvog kontakta s telefonom, želeći da uživate u njemu u svakom trenutku. U kutiji se u crnom elegantnom najlonu nalaze punjač, USB kabel i slušalice. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334609038.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Nova Prada je sada narasla za više od 40%, usporedimo li dijagonalu ekrana s prethodnicima, a koja sada iznosi 4,3 inča. Prada je i dalje dizajnerski posebna, što se naročito primjećuje na stražnjoj strani te kod vizualnog izgleda korisničkog sučelja izbornika.

Logo PRADA je stavljen u prvi plan i na prednjoj i na stražnjoj strani, a LG-jev logo je smješten diskretno samo na stražnjoj strani. Kao da se želi poručiti da je ovo Prada telefon, ali kojeg je izradio LG. Iako je partnerski odnos pri izradi ovog uređaja ravnopravan!

 

Ergonomski, Prada 3.0 je pomalo nespretna jer je – velika. Ali, tu svoju veličinu ublažava debljinom od samo 8,5 mm, što je u rangu Samsunga Galaxy S II, s tim da je Samsung nešto lakši – Prada je mase 138 grama, a Galaxy S II ima 116 grama.

 

Nespretnost se u biti očituje samo u situaciji kada sjedite, a mobitel je smješten u prednjem džepu hlača. Zbog nezaobljenosti kućišta mobitel je malo teže izvući iz džepa.

 

Cijela je Prada izrađena od plastike, a stražnji poklopac je poseban i daje dodatnu draž cijelom telefonu. Za teksturu je korišten Pradin uzorak Saffiano koji asocira na kožu koji djeluje vrlo realistično i kvalitetno. Drago nam je što se straga ne nalazi prava koža, tako da niti jedna životinja nije stradala radi vizualnog ugođaja telefona.

 

Općenito, izrada telefona djeluje kvalitetno, ali plastiku pod prstima ćete ipak osjetiti. Sviđaju nam se tipke na vrhu telefona – okrugle tipke decentno izgledaju i imaju dobru funkcionalnost. Osim standardne tipke za uključivanje/isključivanje uređaja, i kamera je dobila svoju fizičku tipku, što jako cijenimo, a utor za punjač/USB kabel ima klizni poklopac koji djeluje vrlo kvalitetan i zatvara pogled na pomalo ružan microUSB utor.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334609132.JPG

Ekran i tipkovnica

4,3-inčni ekran je kapacitivne tehnologije koja reagira na dodir, a prikazuje 16,7 milijuna različitih boja, s gustoćom od 217 piksela po inču (ppi). Radi se o NOVA ekranu, kojeg za sada koristi samo LG, a s kojim smo se upoznali kod modela LG Optimus Black. Naime, riječ je o ekranu koji nudi visoku razinu osvjetljenja od čak 800 nit, što je daleko više od svih drugih telefona na tržištu koji nude 400 do 500 nita.

 

Model Black je imao 700 nita osvjetljenja. Rezultat je visoka vidljivost sadržaja telefona i pri jakom suncu – možete se šetati po Canneskom bulevaru Croisette dok šopingirate, dok ležite na plaži, vozite se u kabrioletu, a da pri jakom suncu nećete osjetiti manjak vidljivosti informacija na ekranu.

 

Tipkovnica je virtualna, a kako ekran ima rezoluciju 480x800 piksela, dovoljno je širok tako da je tipkanje po tipkovnici sasvim ugodno, a greške prilikom pisanja su minimalne. Sviđa nam se što se sada u prvom redu tipku nalaze i brojevi, koji se omogućuju dužim pritiskom prsta na tipku, što kod dosadašnjim Optimus telefona nismo imali. Na početnom prikazu virtualne tipkovnice nema zareza, nego se do njega dolazi dužim pritiskom na tipku s točkom.

 

Smatramo da je postojanje posebne tipke kojom se mijenja jezik tipkovnice bespotrebno na početnom ekranu, tako da je ta funkcionalnost trebala biti smještena unutar Opcija, a na tom se mjestu mogla postaviti tipka sa zarezom, koji ipak koristimo u gotovo svakoj poruci, mailu ili pisanju statusa na društvenim mrežama. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334609356.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

LG Prada 3 koristi Android operativni sustav u posljednjoj verziji Gingerbreada – 2.3.7. Iz LG-ja najavljuju nadogradnju na 4.0 Ice Cream Sandwich, ali za sada nije poznat datum kada će se to i dogoditi. U svakom slučaju, veseli činjenica da ćete kupnjom ovog uređaja dobiti ICS koji je LG prilagodio Pradinom vizualnom doživljaju – ikone izbornika su u crnoj, sivoj i bijeloj boji i sve djeluje minimalistički. I posebno, to je svakako.

 

Ukoliko vam nedostaje živosti i boja, Googleove aplikacije, ali i sve nove aplikacije koje se instaliraju na telefon su u pravim bojama. Na početnom ekranu su i widgeti u crno-bijeloj boji, a što naročito efektno izgleda kod widgeta za vremensku prognozu.

 

Izbornik je podijeljen na aplikacije, Googleove usluge i Preuzete aplikacije, ali korisnik i sam može napraviti svoj redoslijed i prebacivati aplikacije u bilo koji dio izbornika. Sviđa nam se što se i početne ikone na dnu ekrana mogu personalizirati – ne samo da je moguće postaviti prečac po želji nego se i ikone mogu mijenjati. Dovoljno je malo duže pritisnuti ikonu na primjer Kontakata, nakon čega treba kliknuti na malu olovčicu i odabrati neku od 82 vizualno vrlo atraktivne ikone.

 

Mobitel vrlo brzo radi jer koristi 1 GHz procesor, a od trenutka uključivanja mobitel je spreman za rad nakon 39 sekundi. Sučelje je fluidno, nema trzanja niti kašnjenja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334609384.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Kontakti iz imenika se mogu sinkronizirati s Google računom tako da uvijek imate sigurnosnu kopiju, a prilikom unosa novog kontakta moguće je dodati i nadimak koji se inače ne prikazuje u imenu, ali ako ga utipkate u tražilicu, tada ćete dobiti i taj kontakt.

 

Odlična stvar ukoliko svoj imenik želite zaštititi od tuđih pogleda, jer će zasigurno mnogi vaši prijatelji htjeti vidjeti i isprobati ovaj Prada telefon. Na taj način možete sakriti brojeve poznatih osoba čiji je broj tajan. Kvaliteta poziva je standardna, glasnoća dovoljno velika, a glasan je i speakerphone.

 

Virtualne tipke su velike, a postoji i automobilski mod u kojem se nalaze prečaci do kontakata, glazbe, navigacije itd. Odaberu li se kontakti, imena nisu ništa veća, ali veličina fonta inače korištenog za kontakte je velika tako da je komoditet prisutan u svakom trenutku.

 

Pristup društvenim mrežama je standardan putem aplikacija koje se mogu skinuti s Play Storea (aplikacije nisu nativno prisutne u telefonu), a prilikom svakog fotografiranja fotografija se može podijeliti direktno na društvene mreže, uz postavljanje komentara.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334610459.JPG

E-mail i poruke

Uz standardan Gmail moguće je postaviti i druge mail račune (Vip mail, T-Com, Iskon, Inet), korporativni mail putem MS Exchangea, a u porukama nije moguće stvaranje mapa, što je inače nedostatak svih Android pametnih telefona. U Googleovoj trgovini aplikacijama možete pronaći razne aplikacije za SMS tako da u njima postoji mogućnost različitih podešavanja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334667127.JPG

Procesor, memorija

Prada phone 3.0 koristi dvojezgreni 1 GHz procesor s arhitekturom s tri dvostruke tehnologije - Dual Core, Dual Channel i Dual Memory tako da se svi procesi optimiziraju na način da se podatci mogu slati putem paralelnih kanala koji povezuju dvije jezgre i dvije odvojene memorije, Rezultat su veća brzina obavljanja multitaskinga, manja potrošnja baterije i općenito ugodniji rad s telefonom.

 


Procesor je Cortex-A9 kombiniran u chipsetu TI OMAP 4430, a grafika je poboljšana uz PowerVR SGX540 grafički podsustav. Interna memorija telefona je 8 GB i proširiva je microSD karticama do 32 GB, a RAM memorija je 1 GB (ROM je 512 MB).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334667166.JPG

Benchmark test

Koristili smo Quadrant benchmark test na kojem je LG Prada 3.0 dobila 2.822 boda. Jako dobar rezultat, u rangu s najjačim današnjim mobitelima.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334667227.JPG

Baterija i trajanje

Kapacitet baterije je 1.540 mAh, a u praksi nam je baterija trajala oko dan i pol, kada nismo koristili previše prijenos podataka, dok smo za vrijeme testiranja s uključenim pregledavanjem mailova, surfanjem i razgovorima imali autonomiju od jednog dana, što je standardno za mobitele ovakvog gabarita.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334667312.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Poput svakog Android telefona i Prada će živnuti nakon što na njega instalirate nove aplikacije, a ako se zadržite samo na glazbenom playeru i stereo FM radiju moći ćete uživati u solidnoj kvaliteti zvuka putem priloženih slušalica.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334667438.JPG

Fotoaparat i video

Stražnja kamera je 8 megapikselna s autofokusom koji može biti automatski ili kontinuirani (sami možete dodirom prsta odabrati dio fotografije na kojem želite da se slika fokusira), ima prepoznavanje lica, nekoliko predefiniranih tipova scene kao što su portter, pejzaž i zalazak sunca.

 

Fotografirate li u tamnijem prostoru obavezno uključite LED bljeskalicu i povećajte ISO na veći broj (u ponudi je 100, 200 i 400 te automatski), a dok odabirete ISO u pozadini možete istovremeno vidjeti i koliko će se fotografija posvijetliti ili zatamniti. Moguć je balans bijele boje, panoramsko fotografiranje te dodavanje geolokacijske informacije o zemljopisnoj identifikaciji.

 

Kvaliteta test fotografija je jako dobra, nemamo zamjerki, boje su vjerne, a prilikom noćnog fotkanja primjećuje se lagani šum, što je normalno za ovakav tip fotoaparata.

Cijenimo što se kamera može pokrenuti i putem posebne tipke, a ne samo preko izbornika, a fotkanje je moguće i pritiskom na tipku kamere, na vrhu kućišta telefona. Kamera se vrlo brzo starta, za oko jednu sekundu.

 

Prednja kamera je 1,3 megapikselna i omogućuje snimanje auto portreta, osim što joj je namjena za video telefoniranje.

 

Video kamera može snimati video u Full HD-u 1920x1080, moguće je podešavanja balansa bijele boje, snimati s isključenim mikrofonom, a prilikom snimanja nema kontinuiranog fokusa. Kvaliteta snimljenog test videa je standardna – nemamo zamjerki.

 

Testne fotografije:

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334667485.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

Među standardne povezive tehnologije kao što su HSDPA, Bluetooth 3.0 s A2DP za slanje zvuka na druge kompatibilne uređaje, smjestila se i NFC tehnologija (Near Field Communication) koja je namijenjena komunikaciji između NFC kompatibilnih uređaja na udaljenosti do nekoliko centimetara.

 

Na primjer, pregledavate neku fotografiju i želite ju poslati na drugi telefon. Dovoljno je samo oba uređaja nasloniti jedan na drugi, sa stražnjim stranama, i nakon toga dodirnuti ekran kako biste potvrdili slanje na drugi uređaj.

 

Preko NFC-a je moguće slanje i drugih sadržaja kao što su telefonski kontakti bilješke, pozivi, SMS poruke, stavke iz kalendara, link s web stranice koju upravo pregledavate (na primjer, ukoliko želite nastaviti sufrati na tabletu s NFC-om). NFC će u skoroj budućnosti biti platforma i za sigurno plaćanje putem mobitela, a o čemu je bilo jako puno riječi na ovogodišnjem Mobile World Congressu.

 

Web preglednik je brz i ugodan za rad, prikazuje flash koji se može i isključiti ili podesiti da bude na zahtjev, a prilikom surfanja stranicama na kojima ima flasha nema primjetnog kašnjenja u osvježavanju stranice.

 

Moguće je otvarati nove tabove, slati linkove putem društvenih mreža, maila, bluetootha, ali NFC-a, a na Play Storeu se nalaze i drugi browseri poput Dolphina koji omogućuju i neke dodatne featurese kao što je rad s gestama, non-stop uključeno osvjetljenje ekrana dok surfate…

 

Traku izbornika na dnu ekrana je moguće i maknuti, ali ne u potpunosti jer uvijek ostaje prečac za širenje.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334667601.jpg

Navigacija

Osim standardnih Googleovih servisa (Latitude, Maps/Karte, Places/Mjesta) na mobitel je moguće instalirate i pravu navigaciju s navođenjem jer ima integrirani GPS čip kao i A-GPS podršku.

Uredski paket

Polaris Office je paket koji se nalazi na telefonu i omogućuje pregledavanje dokumenata, a s Marketa je moguće skinuti i neke druge aplikacije kao što je Documents To Go. S obzirom na veličinu i rezoluciju ekrana pregledavanje Word, Excel i PowerPoint dokumenata je vrlo ugodno.

 

Dokumente je moguće i stvarati na samom telefonu – u Word dokumentu je moguće mijenjati veličinu fonta, boldati, stavljati u italik ili podvlačiti riječi, mijenjati boju slova i brojeva, centrirati tekst itd. Sasvim solidan broj mogućnosti. Možete je čak napraviti i vlastitu PowerPoint prezentaciju.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1334667998.jpg

Organizator i alarm

Googleov kalendar je dobro organiziran i omogućuje sinkronizaciju s Gmailom tako da ste uvijek sigurni da imate sigurnosnu kopiju. Mi smo isprobali i jedan drugi kalendar – s Play Storea smo preuzeli Business Calendar aplikaciju s kojom smo imali dodatni i bolji komoditet pri mijenjaju datuma već upisane stavke u kalendar.

 

Alarm omogućuje unos više alarma, unos vremena se obavlja putem virtualnog brojčanika, a moguće je predefinirati dane u tjednu, vibraciju, melodiju i puzzle. Naime, nakon postavljanja kvačice u puzzle na ekranu će se pojaviti četiri broja koja je potrebno pritisnuti logičnim slijedom i tek će onda alarm prestati svirati. Odlična stvar za buđenje, koju naravno ne morate koristiti ako ne želite.

Aplikacije i igre

Oko 400.000 raznih aplikacija čeka na vas da ih preuzmete, većina je besplatna, a na telefonu ćete moći putem Managera upravljati aplikacijama, isključivati ih ako želite. Moguće je podatke s telefona backupirati na memorijsku karticu, i kasnije vratiti kopiju na telefon u slučaju da morate resetirati uređaj.

 

Sviđa nam se Desk Home aplikacija u kojoj se preko cijelog ekrana nalazi veliki digitalni sat, tako da telefon može poslužiti i u tu svrhu. Mobitel vrlo lako može postati i digitalni okvir isto putem ove aplikacije, a fotografije se izmjenjuju u slijedu.

 

Kupnjom ovog mobitela nećete dobiti niti jednu igru, za to služi Market. Šteta što nema nikakvih Pradinih aplikacija, koje bi telefonu dale dodatnu čar. Ipak, na Marketu se nalaze razne Prada aplikacije kao što je Prada Clock Widget (na ekranu možete imati vrlo zanimljiv sat).

 

Zatim smo isprobali The Prada Experience putem koje ćete moći skinuti još neke zanimljive dodatne koji se povezuju s Pradom. Ljubitelji Prade obavezno moraju skinuti ovu aplikaciju veličine 2,72 MB putem koje mogu i kupovati prave Prada stvarčice, kao što su odjeća, cipele, jeans, nakit...

 

Ako vas zanima još dodatnih aplikacija, u polje za pretraživanje Marketa samo upišite PRADA i doći ćete do vrlo zanimljivih aplikacija, nakon čega će vaš Prada telefon postati pravi fashion mobitel.

LG Prada 3 cijena

Cijena za LG Pradu 3 je oko 4.500 kuna. Što znači da je u rangu današnjih pametnih telefona, s tim da ćete kupnjom ovog telefona dobiti ipak i ime Prada na svojem telefonu, a što ne može proći neopaženo. I što i te kako vrijedi.

Cool faktor

Osim Prada branda, posebnog korisničkog sučelja izbornika i decentnog dizajna, cool stvar na ovom mobitelu nam je stražnji poklopac baterije. I naravno, kutija u kojoj telefon dolazi.

Zaključak

Dugo vremena su fashion telefoni kasnili mogućnostima za drugim telefonima na tržištu, i drago nam je što se to zadnjih godina promijenilo. LG Prada 3.0 P940 je mobitel koji staje uz bok današnjim naprednim pametnim telefonima, iako se na tržištu pojavljuju i jači modeli (kod LG-ja je to 4X HD), ali pitanje je u što se može ta snaga iskoristiti.

 

Vrlo je bitna optimizacija OS-a, a skora nadogradnja na 4.0 ICS telefonu koji je inače jako dobar donijet će još bolje performanse i zasigurno bolje iskorištavanje baterije, koja je danas usko grlo za sve pametne telefone.

 

Prada 3 bi se mnogima trebala svidjeti, a oni koji zaziru od brandiranja vjerojatno će se odlučiti za neki drugi telefon, iako neće dobiti ništa više nego što dobiju s ovim telefonom koji će ipak ostati zapisan u povijesti kao još jedan fashion telefon, koji će uvijek imati svoju vrijednost.

 

Svaki drugi telefon se vrlo brzo zamjenjuje novim modelom, dok je ovo ipak unikat. Čak bismo rekli da je ovo jači unikat od prethodnih Prada telefona koji ipak nisu ovoliko djelovali luksuzno. Naravno, telefonu nedostaje i metalnih dijelova, ali to bi sve otežalo telefon.

 

Na kraju možemo zaključiti kako se radi o posebnom telefonu koji se i te kako izdvaja iz mora današnjih vrlo sličnih telefona, a koji nije preskup, s obzirom da ste kupnjom telefona platili i Pradino ime na njemu. Jedino je šteta što se uz telefon ne dobije nikakva dodatna oprema, barem torbica, ali postoje Pradini dodatci za telefon kao što su Pradin stalak, Bluetooth slušalica te razne elegantne torbice.

 

 

Plus

 

+ dizajn uređaja, kutija

+ zadnji poklopac, NFC

+ cijena

 

Minus

 

- nema nativne Prada aplikacije

- slabo prodajno pakiranje

- zarez na tipkovnici

Konkurencija

Samsung Galaxy S Giorgio Armani I9010


 

Samsung ima manji 4-inčni Super AMOLED ekran, 16 GB memorije, slabiju 5-megapikselnu kameru te slabiji procesor na taktu od 1 GHz. Također na prednjem dijelu stoji naziv Armani modela, ali završna obrada stražnjeg poklopca na Pradi je daleko bolja i zanimljivija.

 

LG KF900 Prada


 

Namjerno smo u konkurenciju stavili i jednu stariju Pradu, čisto da vidimo može li konkurirati novoj Pradi. Nova je Prada 3.0 superiornija u svakom pogledu (osim Všto nema fizičke tipkovnice), ali zasigurno vlasnici prethodnih Prada i dalje mogu nositi svoje telefone jer nude velik broj mogućnosti koje se danas koriste. Jedino što to nisu pametni, nego klasični telefoni.

 

 

 

Komentari

lilkka

17. siječnja 2018 - 21:04 Prijavi neprimjeren komentar

Super ali nije mi jasno kako za ovaj mobitel nema maskica posto ja imam lg prada

Odgovori