Testovi mobitela

LG Optimus ME

Optimus ME Optimus ME Optimus ME Optimus ME Optimus ME Optimus ME Optimus ME Optimus ME Optimus ME Optimus ME
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Dimenzije uređaja (mm) 108 x 53 x 13
Masa uređaja (g) 130
Operativni sustav Android 2.2 Froyo
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 240 x 320
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WLAN WiFi
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1250
Vrijeme razgovora 2G (h) 7
Vrijeme čekanja 2G (h) 510
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Navigacija GPS
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena
Info LGE Predstavništvo u Hr


01/553-5554
http://www.lg.com/hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Sitan, ali dinamitan
Autor: Branko Kos

Najmanji LG-jev uredaj pogonjen Android platformom na detaljnom se testu pokazao puno ozbiljnijim uredajem nego što smo pomislili na prvi pogled

Vec odavno upoznati s Andriod platformom krenuli smo testirati najmanji primjerak Optimus serije korejskog proizvodaca. LG P350 popularnog imena Optimus Me je, iako uklopljen u zaista maleno kucište za današnje poimanje mobilnih uredaja, a posebice pametnih telefona, zaslužio da mu se poklonimo i ustvrdimo kako ce njegova pojava na tržištu uzburkati mirne vode nižeg cjenovnog ranga.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1303471645.JPG

Sadržaj pakiranja

Upakiran u malenu kutijicu kakvu smo navikli gledati kod ovog proizvodaca ovaj uredaj u osnovnom pakiranju donosi najosnovnije što vam je potrebno za korištenje. USB kabel koji je ujedno i kabel za adapter za struju te stereo slušalice nisu nešto od cega ce zastati dah, ali realno gledajuci to je kod velike vecine uredaja današnjice sve što proizvodac daje.

Ipak LG je uveo praksu da kod pametnih telefona s manjom internom memorijom odluci izaci u susret kupcu te u paketu daje 2 GB microSD karticu koja ce biti dovoljna za pocetno iskorištavanje potpune funkcionalnosti.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1303471665.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Ergonomija ovog uredaja vjerojatno je i jedan od najvecih plusova. Iznimno malo kucište za današnje pojmove ima savršeno oble rubove koji oduševljavaju prilikom duljeg razgovora ili pisanja e-mailova i tekstualnih poruka.  Dužina od nepunih 11 cm omogucava da Optimus Me nesmetano leži kako na dlanu tako i u vašem džepu. Nikada nam se nije dogodilo da prilikom ulaska u automobil ili sjedanja u kaficu moramo izvaditi telefon iz džepa ili gurnuti ruku u džep kako bi telefon namjestili da nam ne smeta.

Telefon je izraden od fine plastike u dvije boje, crna s prednje i srebrna sa stražnje strane. Niti u jednom trenu telefon nije ispustio cudan zvuk prilikom jaceg stiska ruke. Razlog tome je mekana plastika fine završne obrade. Gledajuci telefon s boka otkrili smo jednu zanimljivu stvar. Crta koja oznacava prijelaz s crne u srebrnu boju napravljena je u obliku parabole tako da na prvi pogled telefon djeluje kao da nije pravilnog oblika, što naravno nije tako. Ruku na srce rješenje je nadasve zanimljivo cim nam je dalo na razmišljanje da li je telefon ravan ili zakrivljen.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1303471690.JPG

Ekran i tipkovnica

Ukoliko bi sada rekli da je ekran uredaja malen mnogi bi nas pitali što smo ocekivali s obzirom da smo u prethodnom dijelu nahvalili njegove dimenzije. Ipak nije baš takva situacija. TFT ekran dijagonalne velicine 2,8 inca i rezolucije 240x320 piksela s mogucnošcu prikazivanja 262.144 boja pruža dobru vidljivost i preglednost, no ispod samog ekrana koji je u potpunosti osjetljiv na dodir smješteno je nekoliko dodatnih tipki koje su prilicno široko smještene. Da su se same tipke malo stisnule ekran je mogao biti gotovo 1 cm dulji.

Otprije spomenuta vidljivost i preglednost jako je dobra u normalnim uvjetima dnevnog svjetla. Ako se pak nalazite na suncanoj plaži i ispijate koktel imat cete malo problema s ispisivanjem statusa na Facebooku. Tipkovnica je u potpunosti virtualna i dobre je osjetljivosti kakvu smo vec imali prilike gledati kod LG-jevih modela. Ono što nam se dopada je razlika u tipkovnici zavisno da li je telefon u vertikalnom  ili horizontalnom položaju.

U vertikalnom je položaju tipkovnica napravljena kao numericka te je lakše s njom baratati u automobilu dok je pak u horizontalnom položaju puno lakše pisati dugacke e-mailove za koje smo sigurni da ce vam s ovakvim uredajem biti potrebni. Tipke su premalene i to je slicna pojava kao i kod starijeg brata ovog uredaja, popularnog Optimus Onea.

Nakon nekoliko sati ili dana zavisno o vašem angažmanu na tipkovnicu cete se naviknuti pa ce i pisanje biti svedeno na minimalan broj pogrešaka. Kao što smo spomenuli na prednjoj se strani uredaja, a ispod ekrana nalazi nekolicina tipki, što dodirnih, a što klasicnih. Klasicne su tipke dvije – za uspostavu i prekid poziva te za zakljucavanje telefona.

Jako su dizajnerski dobro dotjerane jer imaju kromirani obrub koji diže izgled uredaja na višu stepenicu.  One dodirne služe za ulazak u brzi izbornik, povratak na pocetnu stranicu, povratak na prethodni izbornik i ulazak na Internet.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1303471715.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Operativni sustav koji pokrece uredaj je Android verzije 2.2 popularnog naziva Froyo koji je provjeren i ispitan sustav idealan za sigurni uspjeh na velikom i natrpanom tržištu. Njegova je funkcionalnost dobro poznata posebno u kombinaciji s intuitivnim suceljem LG-a koje omogucava smještanje najviše korištenih aplikacija na pocetni zaslon kao i primjerice prikaz lokalne vremenske prognoze i sl.

Sve u svemu ovdje ima mjesta za svakoga, a to bi znacilo da ce si svaki korisnik urediti pocetnu stranicu izbornika onako kako njemu samome najbolje odgovara. Brzina rada zadovoljavajuca je. Aplikacije se otvaraju s malenim cekanjem, no to nije ništa što bi nas nagnalo da pogledamo Optimus Me ispod oka.

Broj unosa u imenik ogranicen je na 1000 kontakata, no u svaki je omoguceno pridruživanje svih telefonske brojeva, adresa, slike za pozivanje što u današnje vrijeme sve veci broj korisnika koristi, posebice kod pametnih telefona koji imaju iznimno veliku mogucnost personalizacije.

Zastupljenost društvenih mreža postala je iznimno popularna na mobilnim telefonima današnjice stoga je implementacija Facebook i Twitter aplikacija u potpunosti opravdana.  Osim klasicnih društvenih mreža Android telefoni imaju fantasticnu komunikaciju s Googleovim servisima pa možemo izdvojiti Gtalk za komunikaciju s vama najdražim osobama uz minimalnu potrošnju internetskog prometa.

Danas kada bi zaista svi trebali paziti na potrošnju komunikacija takvog tipa izvrsna je zbog velike uštede naspram skupih tekstualnih poruka.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1303471747.JPG

E-mail i poruke

Dobro je poznata funkcionalnost e-mail klijenata s Andriod platformom. Stavljajuci naglasak na Gmail ipak moramo naglasiti kako je i ostale e-mail poslužitelje iznimno lako konfigurirati. Pisanje je lako, posebice u landscape modeu. Ono što nas uvijek nanovo uveseli je lakoca dodavanja dokumenata u mail poruku.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1303471797.JPG

Procesor, memorija

Procesor jacine 600 MHz kao i kod Optimus Onea radi pouzdano i sigurno. Ne možemo baš reci da telefon leti kroz izbornike i sve otvara momentalno. Dogodi se pokoji trenutak cekanja, ali sve u granicama normale i izdržljivost. Ni u jednom trenutku testa uredaj nije zastao ili se smrznuo vec je sve svoje zadatke ozbiljno izvršavao.

Malena interna memorija od 158 MB vec je u standardnom pakiranju proširena karticom od 2 GB. Šteta za tako malu memoriju, no ipak svaka klasa mobilnog uredaja nosi svoje  bolje i loše strane. Gledamo li navike prosjecnog korisnika memoriju od 16 ili cak 32 GB mnogi ne popune nikad pa se stoga ostaje zapitati da li su tolike memorije potrebne? Vjerujemo da ce 2 GB biti dovoljno prosjecnom korisniku za normalno korištenje. U nedostatku memorije bit ce potrebno proširiti ju vecom karticom. Sreca je što su microSD kartice trenutno prilicno jeftine (ispod 100 kuna) pa tako proširenje memorije nece biti skupa misija.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1303471820.JPG

Benchmark test

Korištenjem Quadranta napravili smo potpuni benchmark test ovog uredaja te se poprilicno iznenadili koliko je bodova dobio. Cak 534 boda za ovako malen uredaj u ukupnom poretku njegovih karakteristika daje do znanja da se radi o naprednom uredaju s kojim cete koristiti sve njegove funkcionalnosti. Iznad njega nalazi se Samsung Galaxy S.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1303471845.JPG

Baterija i trajanje

Baterija jacine 1250 mAh služila nas je dobro te smo uz prosjecno dnevno korištenje na spavanje otišli s polupraznom baterijom. Autonomija prema specifikacija proizvodaca kaže da je moguce razgovarati do 5 sati i biti u pripravnosti do 450 sati, no ta su mjerenja daleko od onih stvarnih korisnickih. Baterija na Optimus Meu uz normalno ce korištenje držati do 2 dana što ce vjerujemo ipak biti dovoljno za svakoga.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1303471891.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Multimediju je nezahvalno izdvajati kod pametnih telefona jer s njom bez problema upravljate kako želite skidanjem mnogobrojnih aplikacija i pregledavanjem Interneta te YouTubea. Uredaj ima FM radio koji radi samo s naglavnim slušalicama što je vec poprilicno frustrirajuce zašto antena ne može biti ugradena u sam uredaj pa da se radio može slušati i bez slušalica. Koliko memorije, toliko muzike fraza je koju možemo iskoristiti za ovaj dio testa. Zavisno o memorijskoj kartici moci cemo prebacivati i muziku.

Fotoaparat i video

Fotoaparat je razlucivosti 3,2 megapiksela i radi solidne fotografije, ali iskljucivo na dnevnom svjetlu, jer nedostatak bljeskalice u mraku ogranicava korištenje aparata. Ipak, simpaticno je intuitivno zumiranje putem prstiju slicno kao kod iPhonea koje olakšava upravljanje fotografijama. Video snimci su osrednje kvalitete pa ce poslužiti više za zafrkanciju nego za ozbiljnije snimke.

Povezivost i Internet pretraživač

Nacelno najbitnije je spomenuti Wi-Fi povezivost bez koje ne bi mogli zamisliti ovakav telefon jer mnoge su aplikacije prevelike da bi se dale skidati samo putem internetskog podatkovnog paketa u vašoj tarifi. LG Optimus Me P350 može postati i mnogo više. Spajanje putem USB kabela omogucava podjelu njegove 3G podatkovne veze s racunalima s operativnim sustavima Windows 7 i Vista ili onima koji podržavaju platformu Linux. Podrška za Wi-Fi hotspot pretvara Optimus ME P350 s Androidom u prijenosnu pristupnu tocku te povezuje cak pet Wi-Fi uredaja. Osim toga povezivost je moguca i Bluetoothom te putem kabela za racunalo pa stoga možemo zakljuciti da je povezivost dovedena do savršenstva. Internet se pretražuje lako, uz sitne probleme s malim tipkama, ali brzo i efikasno što je i odlika ove verzije Androida.

Navigacija

Navigaciju moramo priznati nismo pretjerano koristili, no ona se oslanja na Google mape što i nije loše, ali ipak zaslon od 2,8 inca nije nam ulio pretjerano povjerenje po pitanju navigiranja u automobilu jer je zaista potrebno dobro se skoncentrirati i gledati u maleni zaslon kako bi pratili rutu.

Uredski paket

Uredske aplikacije nezahvalno je izdvajati jer nas Android ne ogranicava na implementirane aplikacije vec putem Android marketa možemo odabirati iste prema preferencijama korisnika.

Organizator i alarm

Kalendar, obveze, bilješke, glasovne naredbe i alarm glavna su obilježja organizatora, no to su sve vec uobicajene funkcionalnosti koje poznaje gotovo svaki korisnik te je njih nepotrebno detaljno objašnjavati osim spomenuti da je raspored upisivanja obaveza dobro riješen i s njim je jednostavno upravljati dnevnim obavezama i sastancima.

Aplikacije i igre

Govoreci o aplikacijama i igrama u uredajima ovakvih mocnih softverskih sposobnosti prvotno treba napomenuti da su njegova ogranicenja iznimno velika ciljajuci pritom na  Android Market, on-line trgovinu s više od 200.000 aplikacija s poslovnim, zabavnim, korisnim i beskorisnim sadržajima koje ce vaše vrijeme prikratiti kad god to poželite. Ipak, najviše su nas veselile igre pokretane ugradenim akcelerometrom gdje samostalno upravljate automobilom, motorom ili nekim likom sa samim zakretanjem telefona.

Cijena

Cijena uredaja najzanimljiviji je dio cijele price. U ponudi operatera cijena od samo 1398 kuna za slobodan uredaj i više je nego prihvatljiva. Dapace, stavljamo ga u best buy na trenutnom hrvatskom tržištu posebice uzevši u obzir da je rijec o naprednom pametnom telefonu s mnogobrojnim funkcijama.

Cool faktor

Mnoge su sitnice ovaj uredaj okarakterizirale kao simpatican i zanimljiv. Kromom okružene tipke u kombinaciji s malim kucištem i naprednim operativnim sustavom definitivno nece nikoga ostaviti ravnodušnim.

Zaključak

Zakljucak je jednostavan. Podvucemo li crtu nakon testiranja uredaja moramo se složiti kako nas dugo neki uredaj nije tako ostavio zadovoljnima s videnim. Iznimno pristupacna cijena u kombinaciji s kvalitetnim i kompaktnim kucištem upotpunjeno Android operativnim sustavom stavlja obicne mobilne telefone u drugi plan te svima daje na znanje kako vrijeme pametnih telefona ulazi na velika vrata od sada i u nižem cjenovnom rangu.

Plus

+ Android operativni sustav
+ kucište
+ cijena

Minus

- mala interna memorija
- potrebno vrijeme za privikavanje na pisanje

Konkurencija

Samsung Galaxy MiniSamsung Galaxy Mini iznimno je slican mobilni uredaj, no ima nešto veci zaslon i malo bolju bateriju. Vjerujemo da je samo to plus u odnosu na LG.

LG Optimus One P500

 


LG Optimus One P500 skuplji je uredaj. Ipak, stavili smo ga kao konkurenciju jer ukoliko ga uzmete kod operatera cijena može biti kao i za Optimus Me. Ekran je zavisno veci, pa ipak preporucamo njegovu kupnju ukoliko se odlucite za LG.

 

 

 

Komentari

bojan

06. veljače 2014 - 13:02 Prijavi neprimjeren komentar

imam ja lg pop ali nemam internet

bojan

06. veljače 2014 - 13:02 Prijavi neprimjeren komentar

Imam ja lg pop ali nemam na njemu internet

samo ja

25. srpnja 2013 - 22:54 Prijavi neprimjeren komentar

imam ovaj mob. i nema 3.2 mp. nego 3.0
i nemogu uopce s njega n drugi mob. prebacivati pjesme
i kod mene je slucaj da kabel nece da se spoji
i jako je spor

Elaa.

16. rujna 2012 - 17:25 Prijavi neprimjeren komentar

kako da pošaljem pjesme preko bluetootha,znam kako ih orimati,al ne znam kako da ih pošaljem:S moolim odgovor! hvala:)

Ivan

25. kolovoza 2012 - 15:31 Prijavi neprimjeren komentar

mislim ljudi stvarno... ako se neznate nosit sa smartphone telefonima i operativnim sustavima onda nemojte ni kupovat iste... imate dovoljno sličnih telefona sa jednostavnijim korisničkim sučeljem... normalno je da je na ovakvim telefonima baterija kratkog vijeka a kad malo tweakate i poisključujete stvari koje zapravo ni ne koristite (#G, sinkronizaciju, automatsku nadogradnju itd) trajat će vam i po 3 dana sa povremenim slušanjem glazbe i igranjem igrica ili korištenjem wifija... nadalje za ove šta kukaju da im troši novce normalno da će trošit pa svi smartphoni su napravljeni po tom principu. ili isključite skroz mobilni internet u opcijama ili instalirajte firewall aplikaciju da vam ograniči odlazak na internet po aplikaciji i zajedno sa time instalacija watchdoga za pregled potrošnje interneta... ko što reko ako ga neznate koristit nemojte ga ni kupovat kupite nešto jednostavnije

1 2

Odgovori