Testovi mobitela

LG Optimus L9

Optimus L9 Optimus L9 Optimus L9 Optimus L9 Optimus L9 Optimus L9 Optimus L9 Optimus L9 Optimus L9 Optimus L9 Optimus L9 Optimus L9 Optimus L9 Optimus L9 Optimus L9 Optimus L9 Optimus L9 Optimus L9 Optimus L9
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Dimenzije uređaja (mm) 131,8 x 68,3 x 9,1
Masa uređaja (g) 125
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 540 x 960
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2592 x 1944)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 2150
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Dodatno Android OS, v4.0.4 Ice Cream Sandwich, ekran veličine 4,7 inča, IPS LCD, QMemo/QTranslator, SNS int
Gdje kupiti
Cijena 2.699 kn
Info LGE Predstavništvo u Hr


01/553-5554
http://www.lg.com/hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Opasna konkurencija
Autor: Ivan Luzar

Nakon modela L3, L5 i L7, logično je da dolazi i Optimus L9, kao najjači predstavnik serije s impozantnim ekranom dijagonale od 4,7 inča

LG Optimus L9 je najnoviji predstavnik L serije koja spaja atraktivan izgled i razumnu cijenu. L9 dolazi kao njen najjači model i kao opasna konkurencija vodećima u klasi. Optimus UI i velik ekran zasigurno će navesti na razmišljanje i one koji do sada nisu LG smatrali pravom konkurencijom.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358416321.JPG

Sadržaj pakiranja

LG Optimus L9 P760 na test nam je došao zapakiran u bijelu kutiju sa slikom modela te s ključnim informacijama o njemu. U samoj kutiji smo našli uputstva, data kabel (dužine okruglih 100 cm), adapter za struju i slušalice.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358416569.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Optimus L9 krasi pravokutni dizajn s poliranim sivim obrubom koji djeluje veoma čvrsto i ostavlja dojam da se radi o solidno napravljenom uređaju. No međutim, stražnja strana ostavlja potpuno drugačiji dojam. Ona je napravljena od tanke i pomalo neugledne plastike. Teksturizirana je i vrlo tvrda na dodir, no zahvaljujući njoj, L9 čvrsto leži u ruci. Primjetna su neka pucketanja pri korištenju te je umetanje samog poklopca u uređaj podosta teško. Treba podosta spretnosti da sve sjedne na svoje mjesto iz prve.

Slično materijalu stražnje stranice, bočne stranice prožete su linijom slične teksture koja s lijeve i desne strane sadrži tipke. Na desnoj strani nalazi se samo tipka za otključavanje i paljenje, dok se na lijevoj na prvi pogled nalaze dvije tipke, za pojačavanje, odnosno stišavanje glasnoće. Međutim, između te dvije tipke, nalazi se treća, čijim se duljim pritiskom pali Quick Memo izbornik, no o tome kasnije. Donja strana ima microUSB priključak i mikrofon, dok gornja strana ima samo 3,5 mm audio priključak i dodatni mikrofon.

Tipke za nazad i prošireni izbornik su na dodir, dok je tipka za home fizička. Najveću zamjerku bismo uputili njoj. Vrlo je malena, plitka i tvrda, nije svaki put reagirala na pritisak, a dešavalo se da smo je koji puta  kompletno promašili stisnuti. U slučaju kada bi ju i uspjeli stisnuti, tipka bi reagirala podosta bučnim i neugodnim  zvukom koji ne ulijeva previše povjerenja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358416578.JPG

Ekran i tipkovnica

Ekran je qHD (960 x 540 px) dijagonale 4,7 inča i krasi većinu prednje strane Optimusa L9. Zahvaljujući IPS tehnologiji, ovaj LCD panel pruža nešto veći kontrast i nešto veće kutove gledanja od običnih LCD ekrana, no daleko je od AMOLED tehnologije, što je najočitije kod boja koje su mogle biti nešto izražajnije. Ekran je oštar pri normalnim udaljenostima, no ako se bolje pogleda, vidljiva je lagana pikselacija.

Tipkovnica predinstalirana na L9 vrlo je precizna i pregledna te nudi velike mogućnosti prilagodbe. Tako je moguće pisati u QWERTZ rasporedu tipaka, tipkovnici poput telefona, unosom rukopisa, te LG-jevim Shape Writerom, poput Swypea.

Ako se 4,7 inčni ekran čini prevelikim za tipkanje, tipkovnicu je moguće premjestiti bliže lijevoj ili desnoj strani povlačenjem prsta lijevo, odnosno desno. U horizontalnom položaju tipkovnicu je moguće podijeliti u dvije polovice, jednu bliže lijevoj, a drugu bliže desnoj strani ekrana.

Već godinama LG na svojim Android mobitelima nudi jednostavno i elegantno rješenje micanja kursora za pisanje u lijevo i desno, tapkanjem stranice prema kojoj želimo pomaknuti kursor. Tom funkcijom, popravljanje teksta pomoću LG L9 ide vrlo lako.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358416861.JPG

Operativni sustav, procesor, sučelje i brzina rada

Android 4.0 Ice Cream Sandwich uparen je s LG Optimus UI verzije 3.0. Dok su prijašnja LG dodatna sučelja bila spora i neatraktivna, sučelje na L9 je vrlo ugodno i veoma brzo!

Uz ugrađeni dvojezgreni ARM Cortex-A9 sve radi veoma brzo, bez ikakvih usporavanja. Moglo bi se reći da L9 ostavlja dojam koji priliči puno jačem hardveru. Tek poneka zastajkivanja i dulja učitavanja primijetili smo u zahtjevnijim programima, no ona su bila rjeđa te su zanemariva.

Lockscreen posjeduje prostor za četiri prečaca koja se mogu posebno konfigurirati. L9 se otključava povlačenjem po ekranu u bilo kojem smjeru te se tim povlačenjem otkriva aplikacija pri kojoj je zaključan ekran. Najjednostavniji opis lockscreena bi bio kao da je sam lockscreen zaštitni sloj iznad sustava koji pomakom prsta mičemo te otkrivamo ono što se nalazi ispod njega. Sam lockscreen kao i većina sučelja može se konfigurirati prema željama, pa je tako moguće zamijeniti izgled sata ili mu dodati kalendar.

Homescreen dozvoljava postavljanje ikona u rasteru četiri puta četiri, dok donja nepomična traka dozvoljava do šest ikona, među kojima je ikona popisa svih aplikacija koja se ne može ukloniti već samo pomaknuti. Sam popis aplikacija također se može prilagoditi pa je tako moguće zamijeniti, premjestiti ili pak potpuno sakriti ikonu neke aplikacije.

Najzanimljiviji dio sučelja na L9 je Quick Memo aplikacija koja je dostupna povlačenjem statusne trake i odabirom Quick Memo prečaca ili pak duljim pritiskom na tipku između tipaka za pojačavanje tj. stišavanje glasnoće. Quick Memo je aplikacija čijim se otvaranjem u bilo kojem trenutku radi screenshot po kojem je moguće prostoručno pisati. Nešto slično tome smo vidjeli na Samsung Galaxy Note modelima, no pravo je iznenađenje vidjeti takvu funkcionalnost na drugim modelima.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358416882.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Optimus L9 posjeduje imenik više-manje standardan drugim Android uređajima. Promjene su više decentne te se svode više-manje na izgled. Kontakti se sortiraju po abecednom popisu, grupama i prema favoritima. Prikaz unosa je velik i vrlo fluidan, čak i pri većem broju kontakata. Sinkronizacija je naravno moguća i preko raznih mreža, kao npr. Facebooka, LinkedIna, Google+ itd.

Pozivi na Optimusu L9 su također bezbrižni. Aplikacija nudi velike brojeve te podsjetnik na neka prošla vremena, jer se zvuk može isključiti dugim pritiskom na tipku #. Prisutan je i Smart dial, zbog kojeg će pribjegavanje u imenik biti rjeđe.

Integracija s društvenim mrežama je na visokoj razini. Uz uobičajenu mogućnost skidanja aplikacija za društvene mreže preko Google Play Storea, LG Optimus L9 nudi i widget Društveno+ u kojem se mogu pregledavati postovi, poruke i notifikacije s Twittera i Facebooka.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358416964.JPG

E-mail i poruke

Gmail aplikacija kao i kod drugih uređaja nije doživjela nikakve promjene na Optimusu L9 te svoj zadatak obavlja odlično. Ništa lošija nije niti LG aplikacija za E-mail s kojom se mogu konfigurirati i drugi servisi osim Gmaila. Obje su radile bez greške, no primjetili smo nemogućnost zumiranja E-mail poruka, koja je dodana na Androidu Jelly Bean 4.2.

Standardno ostalim Android uređajima poruke se sortiraju prvo po pošiljatelju tj. primatelju, a onda tek kronološki. Takva aplikacija nije ništa novo niti inovativno, no ona svoju zadaću obavlja vrlo dobro.

Procesor, memorija

Dvojezgreni ARM Cortex-A9 frekvencije 1 GHz i grafički PowerVR SGX540 nemaju nikakvih problema s pogonjenjem sustava.

U L9 je ugrađeno 4 GB memorije za pohranu podataka (korisniku dostupno 2,33 GB) te 1 GB radne memorije. Skromniji podatkovni prostor se može vrlo lako nadopuniti microSD karticom (maksimalno 32 GB) dostupnom već od 49 kn za 8 GB.

Baterija i trajanje

Odličnim kapacitetom od 2150 mAh, L9 smo morali nešto rjeđe puniti nego što je kod konkurencije. Slušanjem glazbe 1 h, surfanjem 1 h, te razgovorima od po 1 h dnevno, L9 smo stavili na punjenje tek na kraju drugog dana s preostalim kapacitetom od 25%. Osvjetljenje ekrana držali smo na 50%.

Pri početku testa primijetili smo nešto intenzivnije korištenje baterije, no uspostavilo se da je Google+ aplikacija radila u pozadini više nego što je trebala, te smo isključivanjem spomenute aplikacije smanjili trošenje. Nismo uspjeli ustanoviti da li je problem u samoj Google+ aplikaciji ili nekom problemu vezanom za L9, no ne sumnjamo da će ovaj problem biti riješen.

Multimedija, FM radio, glazba

Galerija instalirana na L9 je krajnje jednostavna i vrlo brzo učitava slike i video zapise. Moguća je sinkronizacija s Picassom (Googleov servis za pohranu slika), no slike s nje se učitavaju nešto duže nego kod drugih modela.

Glazbeni player na Optimusu L9 podsjeća na onaj koji bismo našli na nekim starijim modelima, no unatoč tome, vrlo je funkcionalan te dijeli pohranjenu glazbu na pjesme, albume, izvođače, popise za reprodukciju i mape. Modernija alternativa je Googleov glazbeni reproduktor povezan s Google Play Storeom, no kupnja glazbe preko njega nažalost nije moguća u Hrvatskoj. Oba glazbu sortiraju vrlo pregledno i bez grešaka. Kvaliteta reprodukcije preko slušalica dobivenih u paketu osrednje je kvalitete, slabih basova  i s krčenjem pri najvećem volumenu zvuka. Ugrađeni zvučnik je glasan, no pri najvećoj glasnoći podosta krči i nema izražene basove.

FM radio (s RDS-om) na L9 kao i kod drugih uređaja zahtijeva povezane slušalice. Prijem je vrlo dobar te je moguće pohraniti do 48 frekvencija radio postaja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358417657.JPG

Fotoaparat i video

Pet megapikselna kamera ugrađena u L9 pomalo nas je razočarala. Nedostatak većeg broja megapiksela mogli bi lako zanemariti kada bi same slike izgledale bolje. No međutim, slike slikane s Optimusom L9 djeluju mračno i ne fokusirano. Zamućenja i šum su primjetni i bez većeg zumiranja slike. Pri vanjskom svijetlu slike nisu čak niti toliko loše, no u svijetlu interijera, potrebno je L9 držati vrlo mirno kako bi se uhvatila dobra slika. Prednja video kamera je VGA rezolucije, što je dovoljno za video pozive, ali ni zašto više od toga.

Praktična je mogućnost slikanja govorenjem nekoliko ključnih riječi kao npr. „LG“ ili „Whiskey“ čime je slikanje s vremenskim otklonom gotovo pa nepotrebno. Izgled aplikacije za slikanje je jednostavan te nudi mogućnost ručne prilagodbe parametara. Tako je moguće ručno podesiti ISO vrijednost i osvjetljenje. Moguće je slikanje panorame te kontinuirano slikanje.

Video je moguće snimati i u full HD rezoluciji 1080p, no bolji rezultati postižu se snimanjem u 720p rezoluciji gdje je manje izduživanja objekata i manje zamućenja. Zvuk sniman uz video vrlo je dobre kvalitete s vrlo dobrim otklanjanjem okolinske buke zahvaljujući prisutnosti dva mikrofona.

Fotografirano s LG Optimus L9:

 

 

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358417688.JPG

Povezivost i Internet pretraživač

LG nije štedio na mogućnostima povezivanja na L9. HSDPA, Bluetooth 3.0, WLAN b/g/n popraćeni su sve popularnijim NFC protokolom.

L9 nudi odlični Googleov Chrome i svoj vlastiti web browser kao pretraživače. Oba su svoj zadatak ispunjavala vrlo dobro, bez ikakvih grešaka. Češće smo pribjegavali korištenju LG web browsera jer se Chrome znao ponekad duže paliti, no oba su nakon inicijalnog paljenja web stranice učitavali sličnom brzinom.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358419412.jpg

Benchmark test

Vellamo i Quadrant standard su nam kao i obično poslužili kao alati za mjerenje benchmarka. Optimus L9 je tako postigao 359 bodova u Vellamu za Metal dio testa i 1165 bodova za HTML5 dio testa smjestivši se između Samsung Galaxya SII i Sony Tableta S. Quadrant Standard pak Optimusu L9 daje 2985 bodova.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358419463.jpg

Navigacija

Osim Googleovih Karata i Navigacije, Optimus L9 ne dolazi s nikakvim dodatnim GPS navigacijama. Nažalost, glasovno navođenje putem Googleove navigacije nije dostupno u Hrvatskoj pa će za takvu navigaciju biti potrebno skinuti neku od dostupnih navigacija na Google Play Storeu, kao npr. Mireo Don't Panic (besplatan za sedmodnevno korištenje, karta Hrvatske – 7,99 €).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358419502.jpg

Uredski paket

U bogatom izboru aplikacija predinstaliranih na L9 nalazimo odličan Polaris Office koji je bez muke otvarao sve formate uredskih datoteka. Zastajkivanja su primijećena tek pri otvaranju datoteka s većom količinom slika ili grafova.

Organizator i alarm

Kalendar predinstaliran na L9 je proizvod LG-a, no on i dalje posjeduje funkcionalnost sinkroniziranja s Googleovim računima. Sama sinkronizacija je vrlo brza, a prikaz moguć po danu, tjednu i po događajima. Mjesečni pregled kalendara uvijek je vidljiv te je zbog njega aplikacija vrlo praktična. Također praktična je i mogućnost konfiguriranja prikaza Kalendara na lockscreenu.

Aplikacija alarma, tj. sata sadrži na istom mjestu alarm, brojač, svjetski sat i štopericu. Najzanimljiviji dio ove aplikacije je mogućnost uključivanja slagalice u kojoj je potrebno složiti brojeve po uzlaznom redoslijedu kako bi se isključio alarm.

Aplikacije i igre

Aplikacija koje dolaze s Optimusom L9 ne manjka te je većina povezana s Yahoovim servisima, kao npr. Weather i Finance. Nalazimo još i LG SmartWorld trgovinu aplikacija i LG SmartShare za povezivanje s drugim LG Smart uređajima preko protokola DLNA.

Još bismo izdvojili dvije vrlo interesantne aplikacije. Backup kojim se svi korisnički podaci i aplikacije mogu arhivirati bez potrebe za skidanjem aplikacija sa Google Play Storea koje zahtijevaju root pristup i DioDict rječnik. DioDict je offline rječnik koji podržava desetak svjetskih jezika, no nažalost ne podržava hrvatski. Skidanje jednog jezika je besplatno, dok svaki sljedeći košta 3,71 USD.

Cijena za LG Optimus L9

Konačna cijena uređaja u trenutku testiranja još nije formirana.

Cool faktor

L9 nema neki posebno ističući cool faktor. On je model srednje klase koji privlači svojim izgledom i specifikacijama.

Zaključak

LG Optimus L9  zasigurno je jedan od najboljih modela srednje klase. Nekoliko zamjerki zbog izrade dolazi u drugi plan kada se u obzir uzme veoma fluidan rad, odličan Optimus UI 3.0 i baterija velikog kapaciteta. Ono što se teže može oprostiti je kamera ispod razine, koja kvari ukupan dojam. L9 se nudi kao hvale vrijedna alternativa nekim modelima u prvom planu, koji za istu cijenu znaju nuditi puno manje.

Plus

+ Baterija
+ Brz rad
+ Optimus UI 3.0

Minus

- Kamera
- Ekran
- Android Ice Cream Sandwich

Konkurencija

Huawei Ascend P1Za 4.499 kuna kod Huaweia se može dobiti Ascend P1 koji ima dual core procesor nešto većeg takta (1,5 GHz) i nešto veće rezolucije kamere (8 mpx). LG L9 nudi pak više interne memorije (4 GB), veću bateriju (2150 mAh) te fizički veći ekran (4,7 in vs. 4,3 in) iste nHD rezolucije, ali L9 koristi LCD IPS panel, a P1 AMOLED panel.

HTC One VX

      

HTC-ov One VX i L9 dijele istu nHD rezoluciju ekrana i kamere, no VX-ov mjeri 4,5 inča naspram 4,7 inča na L9. Nešto brži dvojezgreni 1,5 GHz procesor uparen je s 8 GB interne memorije. Dijele također i jednaku količinu RAM memorije (1 GB), ali VX ima nešto manji kapacitet baterije (1800 mAh). Cijena HTC-a One VX također još nije formirana.

 

 

 

Komentari

dexter

11. travnja 2014 - 10:10 Prijavi neprimjeren komentar

Pozdrav. Kupio sam LG L9 i pojavio mi se problem ! Dok je aktivan radi savrseno, cim se fabricki displej ugasi nema sanse da ga ponovo upalim dok ne izvadim bateriju, vratim je i tek onda !!
Da li ima neko neki savijet, sta raditi ?
Hvala

Aki

12. prosinca 2013 - 20:37 Prijavi neprimjeren komentar

Kako slikati ekran na lg optimus l9?

mlado

31. listopada 2013 - 21:22 Prijavi neprimjeren komentar

treba mi brz odgovor kupujem brzo lg l9 pa ovo sto pise minus kamera ekran Android Ice Cream Sandwich jel bas veliki minus ili neka neprimjetna razlika

mlado

25. listopada 2013 - 09:25 Prijavi neprimjeren komentar

samo vi pricajte on je brzi i bolji od pola samsunga i ostalih proizvodzaca ne fali mu nista a to sto vi gledate u bezvezne sitnice to je nista cak ga i s s3 usporedjuju pa na kraju budu slicni

roko

22. rujna 2013 - 14:59 Prijavi neprimjeren komentar

misli da ste zaboravili tu konkurenciju spomenut i samsunga galaxy mini s 3,pa onda mozemo pricat pricu i pisat jedan roman jedan roman kako je yapravo jedan LG 9 promasen model...poz

1 2

Odgovori