Testovi mobitela

LG Optimus L7

Optimus L7 Optimus L7 Optimus L7 Optimus L7 Optimus L7 Optimus L7 Optimus L7 Optimus L7 Optimus L7 Optimus L7 Optimus L7 Optimus L7 Optimus L7 Optimus L7 Optimus L7
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 125,5 x 67 x 8,7
Masa uređaja (g) 122
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 480 x 800
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2592 x 1944)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1700
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Dodatno SNS integracija, veličina ekrana 4,3 inča, Android OS, v4.0.3 Ice Cream Sandwich, Qualcomm MSM7227A
Gdje kupiti
Cijena 1.836 kuna
Info LGE Predstavništvo u Hr


01/553-5554
http://www.lg.com/hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Kad je veličina bitna
Autor: Lucija Pilić

Veliki ekran i pristupačna cijena dva su jaka mamca LG-eva novog modela srednjeg cjenovnog ranga. Što nam još dobroga nudi Optimus L7 P700?

U svijetu mobilnih uređaja prečesto se ponavlja pravilo: veći mobitel - bolje performanse, manji mobitel - lošije performanse (uz rijetke iznimke poput iPhonea, naravno). To uglavnom znači da korisnici koji žele veliki ekran moraju posegnuti dublje u džep. Isto tako, korisnici koji žele odlične performanse, a sve iznad 4 inča im se čini preglomaznim moraju pristati na kompromis.
 
Srećom, trendovi se brzo mijenjaju, proizvođači žele zadovoljiti što širu skupinu korisnika te odgovoriti na potrebe rapidno rastućeg tržišta pa često eksperimentiraju s omjerima dobivenog i uloženog (primjerice, dizajniraju mobitel s odličnim procesorom i grafičkim čipom, ali slabom kamerom i nešto manjim ekranom po prihvatljivoj cijeni) ne bi li dobili novu dobitnu kombinaciju u nižoj/srednjoj klasi.

Gledajući ogroman ekran i specifikacije mobitela LG Optimus L7 P700 ne možemo se oteti dojmu da južnokorejski div misli kako dobar dio tržišta želi mobilni uređaj s velikim ekranom, s nešto slabijim performansama, ali zato i dosta nižom cijenom. Pa, želite li ga? Prije nego što se lakomo odlučite razbiti kasicu prasicu sa zalihom novaca, odnosno prebaciti fokus na druge uređaje, pročitajte našu detaljnu recenziju/review.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358420203.JPG

Sadržaj pakiranja

U paketu s mobitelom naći ćete, standardno, slušalice i punjač s odvojivim miniUSB kabelom. No, uz njih se također nalazi NFC LG Tag+. O toj maloj naljepnici ćemo reći nešto više u dijelu recenzije o povezivosti uređaja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358420462.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

LG Optimus L7 P700 je velik uređaj. Uglavnom ćete morati koristiti obadvije ruke pri normalnom korištenju (osim ako nemate jednako tako velike ruke). Isto tako, dizajn tanke "cigle" nam nije baš dobro legao u rukama, možda bi nam više odgovarao da je mobitel deblji ili da ima zaobljene rubove.

Fizičke i virtualne tipke klasično su smještene na uređaju (tipke za podešavanje zvuka/zumiranje kamere su s lijeve strane, microUSB utor leži na donjoj strani, tipka za paljenje/gašenje je, uz utor za slušalice, smješten gore, a ispod ekrana nalaze se gumbi za početni ekran, vraćanje na prethodnu opciju i više opcija).

Uputili bismo zamjerku na otvaranje stražnjeg poklopca. Nema neke posebne izbočine za lagano otvaranje već trebate prčkati po microUSB utoru gore-dolje dok se poklopac malo ne pomakne da biste onda mogli, s pomoću drugog prsta, maknuti poklopac. Ipak, jako nam se svidjelo što smo vidjeli ispod poklopca. Utori za bateriju, microSD karticu i SIM karticu su zasebno smješteni što omogućuje laki "hot swap". Kućište i izrada mobitela su plastični, no za ovu cijenu nismo ni očekivali bolje.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358420472.JPG

Ekran i tipkovnica

Veliki ekran dijagonale od 4,3 inča zasigurno će oduševiti korisnike koji mobitel najčešće koriste za uređivanje dokumenata, pisanje bilješki, čitanje e-knjiga, gledanje videa, igranje igara i drugih aktivnosti koje je ugodno obavljati uz što veći ekran. S druge strane, WVGA ekran s rezolucijom 800x480 piksela i gustoćom od 217 ppi vrlo je reflektivan pri radu pod malo jačim sunčevim svjetlom. Ukratko, za vrijeme sunčanog dana morat ćete potražiti zaklon ako želite ugodno gledati filmove ili čitati e-knjige. Također, prikaz boja na ekranu čini se blijedim u odnosu na modele iz istog cjenovnog ranga (npr. HTC One V), a ekran je mamac za otiske prstiju. Ovaj put kvaliteta nije pratila kvantitetu (veličinu) ekrana.

Što se tipkovnice i odziva tiče, ne možemo se požaliti. Odaziv je odličan, tipkovnica velika u horizontalnom i vertikalnom položaju i pravi je užitak brzo tipkati poruke na njoj. Jedina sitnica koju bismo ovdje prigovorili je što morate stisnuti tipku za više opcija kako biste vidjeli opciju za umetanje smajlića, odnosno ista nije implementirana na samoj tipkovnici.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358421006.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

LG Optimus L7 P700 radi na Android Ice Cream Sandwhichu 4.0 te dolazi s LG-jevim sučeljem Optimus UI. Od pojave Optimus sučelja reakcije mnogih korisnika su podijeljene. Nama su se jako svidjele neke mogućnosti koje Optimus sa sobom donosi. Primjerice, podešavanje widgeta. Kako biste podesili widgete, kod većine konkurentskih modela trebate ući u postavke ili na gumbu za dodatne opcije stisnuti opciju za dodavanje widgeta pa vam se tek onda otvori mogućnost za podešavanje.

Kod LG-jeva Optimus sučelja sve što trebate napraviti je kliknuti na malu + ikonu u gornjem desnom kutu ekrana i odmah imate pristup mijenjanju widgeta i pozadine. Zatim, mobitel se otključava tako što pritisnete bilo koju točku na ekranu i povučete prst van kruga te točke. Nešto slično HTC-ovu Senseu, no naglasak je na tome što možete odabrati bilo koju točku na ekranu.

To znači da za točku možete odabrati i jednu od glavnih četiriju aplikacija na donjem dijelu ekrana i čim povučete prst van kruga automatski ćete ući u tu aplikaciju. Ukoliko imate više notifikacija koje biste željeli pregledati, bez otključavanja uređaja možete povući "zavjesu" i vidjeti koliko nepročitanih poruka ili neodgovorenih poziva imate. Ispod "zavjese" se također nalazi zgodna Quick Memo aplikacija po kojoj možete brzo naškrabati bilješku za kasnije, a koja se sprema u galeriji. Jako su nam se svidjele aplikacije vezane uz pozive, poruke i radio, no o njima više pročitajte u nastavku recenzije.

Što se tiče brzine rada, LG Optimus L7 P700 dobro i brzo se koristi kad imate upaljene normalne aplikacije za rad (glazbeni player, poruke, preglednik, YouTube, Polaris Office...). No, kad upalite, primjerice, zahtjevniju igru ili skidate/instalirate novu aplikaciju možete očekivati zastajkivanje pri otvaranju početnog ekrana ili drugih aplikacija. Možemo reći da se aplikacije zasebno sporije otvaraju. Primjerice, bez ijednog programa pokrenutog u pozadini aplikaciji za poruke bilo je potrebno dvije sekunde da se "digne" (kao i internetskom pregledniku), na kameru smo morali čekati tri sekunde, a Play trgovina nam se u prosjeku potpuno učitavala tek nakon šest sekundi. Nakon tjedan dana korištenja, mobitel se pri gašenju isključio tek nakon 18 sekundi, a uključio (do PIN ekrana) nakon 52 sekunde.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358421030.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Aplikacija za imenik (Kontakti) nudi sve što se danas od nje očekuje, ali i ništa više. Omogućava dodavanje imena kontakta, nadimka, njegove telefone, e - mail adrese, messenger kontakt, adrese stanovanja, tvrtku, web stranicu, bilješku, dodavanje u grupu, dodavanje za omiljeni broj, brzo biranje, odabir zvona i događaje (rođendan, godišnjica i slično). Kontakti se također mogu organizirati s računa društvenih mreža (Facebook, Twitter), servisa (Dropbox) i mailova (Gmail, e- pošta).

Izbornik za pozive na prvi se pogled ne razlikuje mnogo od ostalih aplikacija za telefone. Možete sami birati broj, vidjeti listu posljednje kontaktiranih brojeva, kontakte i favorite. Međutim, sadrži par zanimljivih i dobrih rješenja koja će vam sigurno pomoći u raznim situacijama.

Primjerice, kad primate poziv, možete ga prihvatiti, odbiti ili poslati brzu poruku, prema već napravljenim predlošcima (tipa, na sastanku sam ili razgovaram s nekim drugim, no možete sastaviti i vlastitu poruku). Kad primate drugi poziv i želite se prebaciti, jednostavno stisnete tipku za pauzu. A kad vi sami zovete, na panelu imate šest opcija za razgovor: prekinuti poziv, uključiti zvučnik, mikrofon ili Bluetooth slušalice te nazvati drugi broj iz kontakata ili ga upisati s tipkovnice. Izgleda vrlo jednostavno, a k tome je jako intuitivno.

Nažalost, osim Googleovih društvenih servisa (Messenger+, Google+, Latitude) nema apsolutno niti jedne druge aplikacije za društvene mreže. Dakle, često korištene Facebook i Twitter aplikacije morat ćete zasebno skinuti s Play trgovine.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358421041.JPG

E-mail i poruke

E-pošta funkcionira slično kao i na svakom drugom Androidu. Možete dodati bilo koji račun te s njega sastavljati i pregledavati poruke i mape. Isto tako, možete podesiti kada i koliko često ćete ažurirati poruke koje vam dolaze na račune te uređivati sitnice poput potpisa i brzih odgovora.

Aplikacija za poruke je također vrlo slična ostalim mobitelima na Android sustavu, no izdvojili bismo vrlo korisnu opciju za zvanje kontakta direktno s ekrana za pregledavanje poruka, a koja se nalazi u gornjem desnom kutu. To znači da ako vam netko pošalje poruku nećete prvo morati kliknuti na kontakt pa nazvati korisnika ili, kao na iPhoneu, skrolati do početka razgovora s korisnikom da bi vam se prikazala opcija za zvanje, već odmah, jednim pritiskom tipke ćete moći nazvati korisnika.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358421260.JPG

Procesor, memorija

LG Optimus L7 P700 radi na 1 GHz Qualcomm Snapdragon procesoru, ima 512 MB RAM-a te koristi Adreno 200 grafički čip. Sve su to očekivane specifikacije za ovaj tip uređaja.

Što se memorije tiče, mobitel dolazi s ugrađenih 4 GB memorije, od kojih je samo 2,7 GB dostupno korisniku. Srećom, memorija se može proširiti putem microSD kartice do 32 GB pa vam preporučamo tu dodatnu investiciju (npr. 4 GB je dobavljivo za nešto više od 20 kuna, 8 GB već za 28 kn).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358421421.JPG

Benchmark test

Na Quadrant Standard benchmark testu LG Optimus L7 P700 postigao je 2075 bodova, čime se smjestio malo iznad Xperije J (2042) i HTC One V modela (1998).

Međutim, ovaj mobitel se pokazao znatno lošijim na Vellamo benchmark testovima. Na HTML5 testu dobio je tek 672 boda (Xperia J - 993, HTC One V - 900), a na Metal testu 278 (Xperia J - 320, HTC One V - 293).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358421459.JPG

Baterija i trajanje

Baterija od 1700 mAh može bez problema izdržati dva dana korištenja, no željeli bismo vas upozoriti da mobitel ima automatski uključen NFC koji guta dosta energije te će to trajanje prepoloviti pa ga što prije isključite. Dok se napuni od 5 % do 100 % bateriji treba dva sata i deset minuta.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358421488.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Jedna od najvećih prednosti velikog ekrana je ugodnije gledanje videa. Popularne .avi,.mkv i .mp4 video formate LG Optimus L7 P700 pokretao je bez većih problema. Međutim, 720p i 1080p filmovi nisu podržani. Bar ne u predinstaliranom video playeru. Skinete li 3rd party program, poput Mobo Playera, uređaj će pokrenuti datoteku, no slika će vam stalno trzati.

Jako nam se svidio izgled FM radio programa. U sredini je kotačić kojeg vrtite lijevo-desno za traženje FM stanica, kao na starim prijamnicima (možete i dati uređaju da ih sam skenira), a stanice spremate i razvrstavate na donjem dijelu ekrana. Možete spremiti ukupno 48 stanica koje su podijeljene na 8 ekrana kojima skrolate lijevo-desno.

Bez obzira na vrstu glazbe (klasična, metal, pop, rock, techno), reprodukcija glazbe bila je prosječne kvalitete, s time da smo osjetili šumove kad bismo pojačali zvuk iznad 70-80% glasnoće. Slušalice su se također uklopile u prosječnost, kao i glasni zvučnik. Ne možete podesiti ni ekvalizator za bolju kvalitetu basova ili reprodukcije određenog žanra. Sama aplikacija za reproduciranje glazbe određena je korektno. Možete sastavljati vlastite playliste, odabrati nasumičnu reprodukciju, staviti playlistu ili pjesmu na ponavljanje, razvrstati glazbu prema izvođačima ili albumima, i sl. U reprodukciji glazbe smo se koristili .flac i .mp3 datotekama bitratea višeg od 320 kbps, makar na službenim stranicama nismo pronašli podatak o podršci formata .flac.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358421557.JPG

Fotoaparat i video

Ne možemo se požaliti na oštrinu (u dnevnim uvjetima) 5 megapikselne kamere koja dolazi uz uređaj, no zato nam se prikaz boja na slikama, kao i na samom ekranu, čini blijedim u usporedbi s rezultatima na drugim mobitelima. U većini slučajeva ispada kao da boje nisu dovoljno "žive". U zatvorenim i noćnim uvjetima kvaliteta slika se vidno pogoršava, što se može vidjeti po pikselizaciji objekata i okoline, kao i pretjeranom prikazu izvora svjetlosti (noćnih lampi).

Videi se snimaju u niskoj VGA kvaliteti (640x480 rezoluciji) pa nemojte očekivati dobre rezultate s kamerom.

Od opcija za podešavanje slike možete namjestiti/uključiti bljeskalicu, fokus, scenu, kvalitetu, ISO, nivo bijele boje, filtere, brojač, zvuk okidača, auto pregled i lokaciju. Prilično standardno za pametne mobitele.

Fotografirano s LG Optimus L7:

 

 

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358421564.JPG

Povezivost i Internet pretraživač

Uz standardni Bluetooth i Wi-Fi mogućnosti povezivanja, ovdje je prisutna i NFC tehnologija. NFC tehnologija radi na manjim udaljenostima, tek do nekoliko centimetara, no već se predviđa da ćemo u skoroj budućnosti pomoću nje plaćati račune umjesto gotovine i kreditnih kartica. S obzirom da u Hrvatskoj nije dovoljno raširena, za sad vam neće pretjerano koristiti, no LG se domislio načina na koji vam može pokazati njene korisne mogućnosti.

LG Tag+ je kartica/naljepnica koju dobivate uz uređaj te svaki put kad iznad nje prijeđete mobitelom (morate imati uključen NFC) uređaj se optimizira za jedan od predviđenih načina rada (automobilski mod, način rada u uredu, način rada za spavanje, korisnički mod). Zgodno na prvi pogled, no o vama ovisi koliko ćete često koristiti tu naljepnicu.

Android internetski preglednik radi standardno dobro, primjetili smo da mobitelu treba malo više vremena dok učita i prikaže sve elemente na ekranu, no zato brzo prikazuje zumirani sadržaj i nema nikakvih problema pri skrolanju stranica.

Na kraju, željeli bismo spomenuti malu bugovitost Wi-Fi funkcije koja nas je nekad tjerala da ju potpuno isključimo kako bismo opet mogli pronaći mrežu za koju smo znali da je u dometu, ali se mobitel na nju jednostavno nije htio spojiti.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358421570.JPG

Navigacija

Standardno, kao i uz svaki Android mobtel, na raspolaganju vam je Googleova navigacija koja se ne može trenutno koristiti u Hrvatskoj te Google Karte, koji će locirati vaš položaj. LG Optimus L7 P700 podržava GPS i aGPS tehnologiju za lociranje.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358421579.JPG

Uredski paket

Mobitel je solidno popunjen korisnim i kvalitetnim uredskim programima. Osim Quick Memoa za brzo zapisivanje bilješki, tu je i normalna aplikacija Bilješke za zapisivanje svih malih zadataka i podsjetnika kojih se morate prisjetiti.

U paket je uključen i Polaris Office, odličan i kompletan softver za stvaranje, uređivanje i učitavanje Word, PowerPoint i Excel datoteka, uz kojeg ne trebate tražiti drugi softver iste namjene.

Organizator i alarm

Organizator ne nudi ništa posebno. Možete stvoriti događaj, opisati ga, dodati mu lokaciju, goste, trajanje i podsjetnik te ga sinkronizirati s Gmail računom.

Alarm/Sat aplikacija ima brojač, štopericu, svjetski sat i, naravno, alarm za buđenje. U alarmu možete podesiti ponavljanje, zvuk, bilješku, ali i mogućnost zaključavanja slagalice (primjerice, morate poredati četiri broja po redu kako biste ugasili alarm) koja će vam pomoći da se bolje razbudite. Kao i kod drugih Androida, alarm ne radi ukoliko je uređaj isključen.

Aplikacije i igre

Kad bismo gledali osnovni paket aplikacija koji dolazi uz LG Optimus L7 P700 pomislili bismo da je namijenjen uglavnom za ozbiljne korisnike, kojima najviše trebaju uredske aplikacije, a igranje igara i korištenje društvenih mreža im nije prioritet. Ipak, svi softverski nedostaci mogu se nadomjestiti surfanjem po Play trgovini, gdje ćete naći šarolik izbor aplikacija za sve namjene.

Rupu u softveru za društvene mreže nadomjestili smo zasebnim Facebook i Twitter aplikacijama, dok smo od igara skinuli Beach Buggy Blitz te Agent Dash.

Arkadna kart jurnjava Beach Buggy Blitz vizualnim stilom podsjeća na stare, dobre kart igre poput Crash Team Racinga, a igrivošću na arkadne mašine s vremenskim ograničenjem u kojem je potrebno što prije doći do checkpointa i time obnoviti vrijeme za nastavak utrke. Jedan krivi potez dovoljan je da vam oduzme sekundu, dvije potrebne za prolazak zadnjeg checkpointa pa trebate dobro paziti na sve prepreke na putu. Pritom vam pop-up neće smetati, a nismo ni primijetili trzanje tijekom igranja, iako je igra grafički zahtjevna.

Kod superbrzog i zahtjevnog Agent Dasha, koji mora projuriti kroz razne koridore usput skupljajući dijamante i izbjegavajući prepreke, ipak je bilo primjetno trzanje.

Cijena za LG Optimus L7 P700

Sigurno ne biste na prvi pogled pretpostavili da mobitel ovako velikog ekrana košta 1.836 kuna. No, tu je, u srednjem cjenovnom rangu s ostalim konkurentima.

Cool faktor

Optimus L7 nema neki posebni cool faktor što se tiče dizajna, ali tu je Quick Memo aplikacija kojom je moguće bilo što napisati/nacrtati na ekranu i onda tu vlastitu kreaciju spremiti ili poslati drugim osobama.

Zaključak

LG Optimus L7 P700 nudi najveći ekran u svom rangu i ako vam je to najbitnija stavka (čak niti ne marite toliko za kvalitetu ekrana, koja je u ovom slučaju "tek" dobra) teško da ćete naći mobitel koji bi mu mogao cjenovno konkurirati. No budite svjesni prosječnosti većine drugih elemenata (video, glazba, kamera) te sporijeg rada s aplikacijama.


Plus

+ veliki ekran
+ tipkovnica
+ uredske aplikacije
+ NFC


Minus

- sporiji rad
- multimedija
- kamera
- otvaranje poklopca

Konkurencija

HTC One VZnatno manji mobitel (3,7"), ali i skuplji (2.249 kn) ima slične specifikacije (procesor, memorija), nešto bolji grafički čip (Adreno 205), čvrsto unibody kućište te Sense sučelje po kojem je HTC poznat.

Sony Xperia JXperia J ima približno velik ekran (4") te nižu cijenu (1.812 kn), slične specifikacije (procesor, memorija, grafički čip), ali i višu rezoluciju (854x400), Bravia Engine za bolji prikaz slike, xLoud za glasniji zvučnik te Clear Bass ekvalizator.

 

 

 

Komentari

mala

12. svibnja 2016 - 11:18 Prijavi neprimjeren komentar

Mobitel mi uzasno stopa, imam memorijsku od 8GB da li je zbog toga ili? Osim viber i instagram aplikacije nista vise nemam, a nekad mi i samo izbaci iz aplikacije. SPOR, SPOR uzasno SPOR

comi

24. travnja 2014 - 20:27 Prijavi neprimjeren komentar

imam problem telefon mi se non stop pali i gasi i tako u krug da li neko moze da mi kaze u cemu je problem?

Alexking

03. travnja 2014 - 20:52 Prijavi neprimjeren komentar

Jel zna ko kako se slika ekran na LG-u l7??

Vedrana

24. ožujka 2014 - 21:45 Prijavi neprimjeren komentar

Pojavio mi se problem, na videima imam zvuk, a slike nemam, takodjer, videe snimane na kameri mobitela ne otvara, a i fotoaparat kad otvorim javlja mi da se kamera neočekivano zaustavila i da je potrebno ponovo pokrenuti, Zna li netko u čemu je problem? Mislim da bi moglo biti nešto u postavkama jali nemam pojma šta...

nike

18. siječnja 2014 - 11:11 Prijavi neprimjeren komentar

jedno pitanj, kupio sam ovaj mobitel , međutim ne mogu se spojiti na net, mislim da sam pogriješio negdje u postavka, međutim ne znam gdje.na wi fi se mogu spojiti međutim ne mogu se mobilno spojiti.

1 2 3 4 5 6

Odgovori