Testovi mobitela

LG Optimus L3 E400

Optimus L3 E400 Optimus L3 E400 Optimus L3 E400 Optimus L3 E400 Optimus L3 E400 Optimus L3 E400 Optimus L3 E400 Optimus L3 E400 Optimus L3 E400 Optimus L3 E400 Optimus L3 E400
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / HSDPA
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 102,6 x 61,6 x 11,9
Masa uređaja (g) 110
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 240 x 320
Broj boja ekrana 262.144
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1500
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Dodatno Android OS 2.3.6 Gingerbread, Google servisi i aplikacije, Mini-SIM, Predictive text input, 3,2 inča
Gdje kupiti
Cijena 1.199 kn
Info LGE Predstavništvo u Hr


01/553-5554
http://www.lg.com/hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Ulaz u svijet pametnih telefona
Autor: Branko Kos

U moru naprednih uređaja s velikim zaslonima LG je na mala vrata gurnuo model Optimus L3, koji donosi sve potrebne funkcije za manje napredne korisnike

Korejski proizvođač LG je na svjetlo dana pustio najslabijeg predstavnika Optimus serije - L3. Ovo je prvi po redu i najmanji predstavnik nove serije predstavljene u veljači 2012. godine. LG Optimus L3, kao najmanji i najmanje napredan uređaj iz ove serije ima zadatak privući kupce koji tek ulaze u svijet pametnih telefona, a u ovom slučaju u svijet Androida.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1359121408.JPG

Sadržaj pakiranja

U standardnom pakiranu dobije se osim uređaja i baterije ono na što smo navikli već neko vrijeme, ali ne samo kod LG-a već kod gotovo svih proizvođača - 3,5 mm audio slušalice kompatibilne s gotovo svim mobilnim telefonima, microUSB kabel za spajanje s računalom te adapter za taj priloženi kabel preko kojeg on postaje putni punjač. Samo pakiranje ne nudi ništa revolucionirano, ali to je ono što smo i očekivali s obzirom na cjenovni rang.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1359121436.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Iako dolazi u dvije boje nama je na test došao bijeli uređaj što nam se dopalo jer su crni uređaji postali već prilično dosadni s obzirom na učestalost koliko ih trenutno već ima na tržištu. Prva stvar koju ćete primijetiti je aluminijski rub koji kućištu daje dojam robusnosti i kvalitete. Premda prilično kockast u džepu uređaj ne smeta odnosno njegovi rubovi toliko ne dolaze do izražaja.

 

Dojam cjelokupnog vanjskog izgleda kvari relativno jeftina plastika stražnjeg dijela koja nas spušta natrag na zemlju i samo potvrđuje da je ovdje riječ o uređaju nižeg cjenovnog ranga. Na stražnjoj strani kamera se odlično uklopila jer se nalazi ispod ravnine koja ima dodir s drugim površinama pa je istim time leća vrlo dobro zaštićena. Jedna od glavnih prednosti je masa od samo 109 grama, a dimenzije od 102,6 x 61,6 x 11,9 mm također će osigurati ugodno rukovanje. Što se samog koncepta tiče uređaj je klasičnog smartphone koncepta, s dominantnim ekranom na prednjoj strani te virtualnom tipkovnicom.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1359121491.JPG

Ekran i tipkovnica

LG Optimus L3 dolazi s TFT LCD 3,2-inčnim ekranom u rezoluciji 320x240 piksela. Naravno, ovdje ne treba očekivati prikaz kao na skupljim i kvalitetnijim modelima s LCD ekranima bolje kvalitete već sukladno cjenovnom rangu u kojem se uređaj nalazi možemo reći da je zaista zadovoljavajući. Ostale karakteristike ovog ekrana više su nego solidne. Kvalitetan i precizan odaziv te relativno dobra čitljivost na suncu, u kombinaciji s malenom virtualnom tipkovnicom djeluju dobro, osim što je tipkovnica malo teža za rukovanje zbog veličine ekrana. Ono što treba spomenuti, a vrlo je bitno i zanimljivo te ide u prilog dimenzijama telefona je činjenica da ga se iznimno lako koristi jednom rukom.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1359121770.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Operativni sustav koji je ugrađen u ovaj pametni telefon je Android, ovaj puta verzije 2.3.6  Gingerbread. Ovo nas nije niti najmanje iznenadilo jer znajući da je LG kao i mnogi drugi odlučio u svoje uređaje ugraditi Android OS onda niti činjenica da je u uređaj ovakvih karakteristika i performansi implemetirana inačica ovog softvera ne iznenađuje. Ne znamo hoće li dobiti nadogradnju na Ice Cream Sandwich (Android 4.0), a i pitanje je kako bi uređaj s ovakvim procesorom podržao najnoviju inačicu.
 
Fluidnost sustava je sasvim solidna, ali instalacija velikog broja nepotrebnih aplikacija vrlo lako bi uređaj mogla usporiti. Isto tako, zbog relativno ograničenih hardverskih resursa, pri čemu najviše napominjemo ekran i procesor nemojte očekivati da će grafički zahtjevne igre raditi besprijekorno. U normalnim uvjetima korištenja ovog uređaja nema previše zadrški i smrzavanja tako da u tom pogledu neće biti smetnji koje bi vas mogle iznenaditi.

Optimus sučelje poznato nam je iz prijašnjih LG-evih uređaja tako da tu nema iznenađenja. Na raspolaganju je pet početnih zaslona s mogućnošću dodavanja prečica aplikacija i widgeta. Statusna traka na vrhu sadrži uobičajene indikatore, a povlačenjem prema dolje otvara se prostor na kojem su smještene obavijesti i prečice prema često korištenim postavkama (zvuk, Wi-Fi, Bluetooth, GPS i podatkovna veza). Odmah ispod nalaze se kontrole svirača glazbe i prikaz pjesme koja se trenutno izvodi.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1359121840.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik je na pametnim telefonima postao prilično klasičan za sve operativne sustave. U njega se može unijeti praktički neograničen broj unosa, a ono što je bitno je integracija imenika s web servisima. Pretraga imenika laka je zbog toga što se laganim pomakom prsta po desnoj strani zaslona imena velikom brzinom mijenjaju i prikazuje se veliko početno slovo tako da s pretragom nećete imati nikakvih problema. Društvene mreže zastupljene su putem aplikacija, ali ono što je vrlo bitno je integracija s cjelokupnim sustavom pa se slike mogu direktno uploadati na Facebook, postaviti zanimljiv post na LikedIn i slično.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1359121950.JPG

E-mail i poruke

Podešavanje e-mail računa moguće je na način da upisujete samostalno parametre koji su potrebni zavisno o računu i pružatelju usluga ili direktno u aplikaciji Gmaila samo unošenjem korisničkog imena i šifre. Kao što je i poznato Gmail je nositelj pune funkcionalnosti rada Android OS-a pa će instalacija Gmaila biti neophodna. Ono što smo napomenuli prije je dodirni zaslon u kombinaciji s malenom tipkovnicom. Poruke se pišu nešto teže nego smo to navikli raditi na LG pametnim telefonima.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1359121976.JPG

Procesor, memorija

Kao što smo napomenuli i prije uređaj radi relativno brzo, bez pretjerane zadrške, fluidno i to je ono što je pohvalno i čime smo zapravo i bili vrlo zadovoljni. Uz pomoć jednojezgrenog procesora od 800 MHz i 384 MB RAM-a LG Optimus L3 sasvim pristojno obavlja većinu zadaća. Interna memorija uređaja ne može se pohvaliti s velikom brojkom. Naime ona iznosi malenih 1 GB što je nevjerojatno malo u današnje vrijeme. Ipak za one kojima to nije dovoljno prisutan je utor za microSD memorijsku karticu podrživosti do 32 GB. Na taj način osigurano je da korisniku nikada ne nedostaje memorije. Ipak napominjemo da velika količina podataka na memorijskoj kartici može bitno usporiti otvaranje iste kao i pregled sadržaja na njoj.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1359122025.JPG

Benchmark test

Putem sva benchmark testa pratimo rezultate rada uređaja u svim segmentima. Riječ je o dva vrlo kvalitetna programa - Vellamo i Quandrant.

Bili smo nestrpljivi čekajući rezultate pojedinog testa za ovaj uređaj. Rezultati benchmarka pokazali su sljedeće. Prema Quadrantu LG Optimus L3 ostvario je 1202 boda što je prilično slab rezultat te je uređaj svrstan na samo dno ljestvice. Vellamovi rezultati nisu pokazali puno bolji rezultat. Naime, Vellamovi su testovi podijeljeni na nekoliko kategorija i u njima je L3 također zauzeo posljednja mjesta na ljestvici između Motorole RAZR Droida i Huaweija U8815. U tim je testovima LG ostvario 250 i 583 boda. Uparimo li dva testa i dodamo prosjek LG spada među sporije telefone na tržištu pa to opravdava naše mišljenje kako ovaj uređaj neće služiti za neke zahtjevnije funkcije.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1359122049.JPG

Baterija i trajanje

Implementirana baterija u uređaju je Li-Ion od 1500 mAh, a deklarirana je na maksimalnih 300 h u stanju čekanja te 6,5 sati korištenja. Baterija je za uređaj ovakve klase zadovoljavajuća. Na testu je s uobičajenim korištenjem, cca 1 sat razgovora, 1 sat surfanja, 20-ak tekstualnih poruka izdržala dulje od dva dana pa je samim time i plus što ekran ovog uređaja nije preveliki potrošač.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1359122110.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Samom činjenicom o veličini ekrana, memorijom i jačinom procesora zaključujemo da ovaj uređaj nije pretjerano multimedijski nastrojen. Svojim mogućnostima omogućava korištenje svega, ali na oskudniji način od naprednijih uređaja. Ruku na srce malo tko će ovaj uređaj koristiti kao multimedijski uređaj, eventualno za slušanje FM radija. Zvuk putem slušalica koje su ujedno i antena solidan je, bez prevelikih pohvala ili pokuda. S audio formatima nećete imati poteškoća, ali nemojte ni slučajno pomisliti kako ćete na ovom uređaju odgledati film.

Fotoaparat i video

Fotoaparat sa stražnje strane ima rezoluciju od 3 megapiksela (2048x1536) bez stabilizacije slike, auto fokusa, bljeskalice, tek s 4x digitalnim zumom i noćnim načinom pri kojem slike ne ispadaju dobro već mutno i nepregledno. Prednja kamera na dnevnom svjetlu fotografije radi relativno solidno, ali ispod prosjeka za današnje pojmove. Prilično su mutne, s puno šumova i s vrlo slabim kontrastom boja, čak i kada se prebace na računalo. Na zaslonu telefona teško ćete ih pregledavati kako zbog rezolucije i veličine, tako i zbog malenog prikaza na zaslonu. Video snimanje je podržano u VGA (640x480) rezoluciji pa stoga od njega ne očekujte ozbiljne video snimke nego tek snimanje pokojeg isječka.

 

Fotografirano s LG Optimus L3:

 

 

Povezivost i Internet pretraživač

Wi-Fi, Bluetooth i microUSB 2.0 postali su standardni za modele ovakvih karakteristika i to su rješenja pomoću kojih ćemo ovaj uređaj povezivati s ostalim hardverom. Za ovakav nam uređaj ništa drugo ne bi bilo niti potrebno pa smo zadovoljni ovakvom izvedbom. Internet smo pregledavali putem implementiranog pretraživača, ali i Opera Mini browsera koji je radio puno bolje od prvo spomenutog. Zaslon od 3,2“ je najveća prepreka kod surfanja te je uz njega malena tipkovnica dodatni razlog za nekad malo problematičniji prikaz željenog sadržaja.

Navigacija

Navigaciju na ovom uređaju nismo koristili jer napredniji navigacijski sustav nema niti smo isti instalirali odnosno pokretali zbog ograničene memorije i malenog zaslona. Vjerujemo da će ovaj uređaj tek rijetko kome poslužiti za navigaciju. Eventualno za unos adrese putem Google Mapsa i traženja iste kada vas zanima gdje morate ići ili gdje vam se preselio najbolji prijatelj.

Uredski paket

Uz ovakav ekran teško je obaviti neke od stvari koje obavljate u uredu dok ispijate kavicu ili šetate gradom. Istim time teško je uopće reći s kojim bi se uredskim paketom služili na ovom uređaju jer on jednostavno za takve akcije nije zamišljen. Za tako nešto ipak savjetujemo dublje posezanje u džep te kupovinu uređaja barem jednu klasu više.

Organizator i alarm

Organizator je moguć kroz klasični kalendar sa zabilješkama dok će alarm kao naš najgori prijatelj posao odraditi izvrsno zbog visoke razine zvuka. Podatke iz kalendara možete sinkronizirati na Gmail i tako uvijek imati sigurnosnu kopiju.

Aplikacije i igre

Od aplikacija smo instalirali one osnovne, kao što su messengeri, pretraživači i sl. i pritom to odradili prilično brzo. Vrlo nam je zanimljiva aplikacija bila Google drive putem koje možete pristupiti nekim dokumentima koje ste postavili na vaše računalo kod kuće ili u uredu. Što se igara tiče, zaslon, procesor i memorija ograničavali su nas u instalaciji istih pa se s time nismo pretjerano bavili.

Cijena za LG Optimus L3

Cijena uređaja u slobodnoj prodaji u prepaid paketima je 889 kn (u slobodnoj prodaji 1.199 kuna), što je vrlo prihvatljivo s obzirom na dobiveno. U ostalim ponudama tarifa operatera cijena je i znatno niža, ali se morate ugovorno obvezati što ne bismo savjetovali za ovakav telefon jer ćete ga čim se naviknete na Android poželjeti zamijeniti. Za one kojima je ovo ulaz u svijet Androida ovo je definitivno opravdano uložen novac.

Cool faktor

Moramo priznati da na ovom uređaju nismo zamijetili neki wow efekt ili cool faktor. Jedino što ga na tom polju ističe jest aluminijski rub koji daje dašak više klase.

Zaključak

Ovakav uradak zasigurno nije zadnji krik tehnologije ili nešto za čime će korisnici patiti. Ipak, za početno korištenje pametnog telefona i privikavanje na isti zasigurno je dobro pogođen model. Mislimo da će najvećim dijelom ovaj uređaj roditelji kupiti školarcima zbog niske cijene, a dobrih performansi.


Plus

+ Dimenzije

+ Cijena

+ Aluminijski rub

 

Minus

- Zaslon

- Tipkovnica

Konkurencija

Samsung Galaxy Mini 2

            

Cjenovno je Samsung (1.398,00 kn) u slobodnoj prodaji kod operatera 200 kn skuplji nego L3 (1.199 kn), ali Samsung nudi 4 GB interne memorije, no i nešto slabu bateriju. Zasloni su iste veličine. Izbor pada na LG zbog kvalitetnije izrade. Samsung je napravljen isključivo od plastike.

 

Sony Xperia Tipo

 

Tipo (1.198 kn) ulazi u entry kategoriju Sony Xperia serije i pritom je cjenovno u klasi LG-a (1.199 kn). Memorijom jači, jer ima 2,5 GB te puno naprednijim korisničkim sučeljem Tipo je čak lakši za 10 g te ima jednaku bateriju. U ovom slučaju plus odlazi na stranu japanskog konkurenta.

 

 

 

Komentari

Antonio

26. kolovoza 2014 - 08:45 Prijavi neprimjeren komentar

Ima wi-fi a jasmin ja neznan

Antonio

26. kolovoza 2014 - 08:44 Prijavi neprimjeren komentar

I ja iman LG optimus l3 i nema prednju kameru ( a ni blic)

Antonio

26. kolovoza 2014 - 08:44 Prijavi neprimjeren komentar

I ja iman LG optimus l3 i nema prednju kameru ( a ni blic)

ivan

17. travnja 2014 - 16:58 Prijavi neprimjeren komentar

ima wi-fi al nema prednje kamere...mobitel nije loss ima boljjih po toj cijeni

goc

10. prosinca 2013 - 14:40 Prijavi neprimjeren komentar

on nema vi fi da se razumijemo al tel je ok

1 2 3 4

Odgovori