Testovi mobitela

LG Nexus 4

Nexus 4 Nexus 4 Nexus 4 Nexus 4 Nexus 4 Nexus 4 Nexus 4 Nexus 4 Nexus 4 Nexus 4 Nexus 4 Nexus 4 Nexus 4 Nexus 4 Nexus 4 Nexus 4 Nexus 4 Nexus 4 Nexus 4 Nexus 4 Nexus 4 Nexus 4
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Dimenzije uređaja (mm) 133,9 x 68,7 x 9,1
Masa uređaja (g) 139
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 768 x 1280
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 8 megapiksela (3264 x 2448)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Poly
Kapacitet baterije (mAh) 2100
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Dodatno Android 4.2 Jelly Bean, 4,7-inčni ekran, A-GPS/GLONASS, Corning Gorilla Glass 2 zaslon, Adreno 320 G
Gdje kupiti
Cijena 4.499 kn
Info VIPnet


091 / 77 00
http://www.vipnet.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Četvrti čistunac
Autor: Ivan Luzar

Kvalitetnom izradom, odličnim dizajnom i vrlo brzim softverskim nadogradnjama Nexus 4 (Nexus varijanta LG Optimusa G) opasna je konkurencija Samsungovom Galaxy S3 i HTC One X+-u

Nexus 4 je, kako mu ime već otkriva, četvrti u nizu Googleovih Nexus uređaja koji pokreću čisti Android. Nakon HTC-a i dva Samsunga, ovoga puta u režiji LG-a. Atraktivnijim dizajnom, odličnim specifikacijama i većom baterijom, Nexus 4 pokušava se umiliti prosječnom kupcu Android uređaja kojima se Nexus serija činila previše dosadna i uz neke kompromise u dizajnu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1361372336.JPG

Sadržaj pakiranja

LG Nexus 4 E960 dolazi u sivoj kutiji, nešto većoj od samoga uređaja. Micanjem sive kartonske ovojnice sa slikom samog uređaja i s popisom ponekih specifikacija, otkriva se potpuno crna kutija s Nexus logom. Sadržaj pakiranja je jako skroman, čak je i jedan od najslabije opremljenih kojih smo imali na testu. Nexus 4 dolazi samo s USB adapterom za struju i USB kabelom (100 cm), ponešto uputstava i alatom za otvaranje vratašca za SIM-karticu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1361372359.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Nexus 4 djeluje kao spoj prethodnika Samsung Galaxy Nexusa i trenutnog LG-evog flagshipa Optimusa G. Prednja strana je kompletno crna i bez ikakvih tipki, baš kao i na Galaxy Nexusu, dok je stražnja stranica crna s 3D efektom kao i na Optimusu G. Stražnja stranica podosta plijeni pozornost zbog velikog Nexus loga i svog 3D efekta, koji ovisno o padu svjetlosti pokazuje sjajne kvadratiće koji se presijavaju.

Prednja i stražnja stranica su visoko polirane i napravljene od Gorilla Glass 2 materijala pa su stoga vrlo otporne na ogrebotine. Na prednjoj strani u gornjem desnom kutu nalazimo kameru za video pozive, a pri dnu na sredini (kao i na Galaxy Nexusu) LED svijetlo obavijesti. Kućište je bez ikakvih pucketanja i vrlo čvrste izrade. Pri samom držanju u ruci lako je zaključiti da se radi o vrlo kvalitetnom komadu hardvera.

Bočne stranice obavijene su kombinacijom gumirane površine i tamno sive polirane plastike zbog koje Nexus 4 E960 vrlo stabilno leži u ruci. Na gornjoj stranici nalazimo samo 3,5 mm audio priključak i dodatni mikrofon, s desne pri vrhu tipku za otključavanje, a s lijeve strane tipke za glasnoću i vratašca SIM kartice. Donja strana pak sadrži microUSB priključak, mikrofon i dva vijka koji drže stražnju stranicu na mjestu. Stražnja stranica je nažalost fiksirana s ta dva vijka, pa otvaranje i brz pristup bateriji nije moguć.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1361372399.JPG

Ekran i tipkovnica

4,7 inčni True HD IPS Plus ekran rezolucije 1280x768 piksela djeluje vrlo oštro. Cijelu web stranicu mogli smo s lakoćom čitati bez zumiranja iako su slova bila mala. Prethodnik Galaxy Nexus nas je razmazio odličnim bojama i dubokim kontrastom zahvaljujući AMOLED panelu, pa su očekivanja od ekrana na Nexusu 4 podosta visoka. Kutovi gledanja su odlični, zahvaljujući IPS tehnologiji, ali kontrast i boje su slabije izražene, no prikaz nije ništa lošiji nego kod ostalih LCD ekrana. Razlike između crne boje navigacijskog i notifikacijskog područja te crne boje kućišta bile su i više nego očite, što kod Galaxy Nexusa nije bio slučaj.

Tipkovnica je standardna za Android verzije 4.2.1 te nudi nešto naprednije funkcije nego prijašnje verzije. Tako je prisutno predviđanje i ispravljanje riječi za hrvatski jezik, što u praksi radi osrednje. Neke riječi automatski pravilno ispravi i predvidi, dok druge potpuno promaši, što je najočitije kod pisanja nekih izraza iz žargona. Pisanje povlačenjem prsta od slova do slova, slično swipeu, dolazi kao standard, te također u praksi radi osrednje. Problem leži u tome što se pisanje povlačenjem podosta naslanja na predviđanje unosa riječi, koje kao spomenuto radi osrednje, pa je stoga i rezultat pisanja povlačenjem također osrednji.

Zanimljivo je da Nexus 4 E960 dolazi s dodatnom Emoji tipkovnicom za pisanje velikog broja emotikona koji se koriste u mnoštvu aplikacija kroz više mobilnih operativnih sustava.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1361372409.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Android 4.2.1 Jelly Bean na Nexusu 4 dolazi u svom najčišćem i najneopterećenijem obliku. Operativni sustav nije bremenit nikakvim aplikacijama i prilagodbama od proizvođača niti mrežnog operatera, te time omogućuje da se pogoni Android baš onakav kakvim ga je Google zamislio.

Posebnost sučelja je da se unutar samog ekrana nalaze navigacijske tipke za nazad, home i multitasking. Time se iskoristiva površina ekrana smanjuje na 4,45 inča što omogućuje jednostavnije korištenje jednom rukom. Međutim, kada je potrebno iskoristiti cijelu dijagonalu ekrana, npr. kod gledanja videa, navigacijske tipke nestanu i tada dobijete cijeli 4,7-inčni ekran. Druga pogodnost navigacijskih tipaka na samom ekranu je brzo pokretanja Google Nowa.

Pritiskom na tipku home i povlačenjem prema gore, odmah se otvara Google Now koji na jednom mjestu objedinjuje neke važne informacije koje je moguće konfigurirati unutar samog Google Nowa. Na primjer, moguće je na jednom mjestu saznati kakvo će vrijeme biti sutra, valutni tečaj, sportske rezultate i drugo. Također je moguće i glasovno pretraživanje i davanje jednostavnih komandi kao npr. konfiguriranje alarma, no nažalost ne i na hrvatskom jeziku.

Android verzije 4.2 donosi promjenu notifikacijske trake i dodaje brz pristup postavkama kojeg nudi podosta proizvođača i custom romova. Povlačenjem jednog prsta po notifikacijskoj traci  otvara se prikaz notifikacija, a povlačenjem dva prsta istovremeno otvaraju se prečaci za postavke. Očekivano bi bilo da su ti prečaci ustvari svojevrsni prekidači kojima bismo mogli isključiti npr. Wi-Fi ili Bluetooth, no oni nas jednostavno vode u postavke Wi-Fija, odnosno Bluetootha što je podosta neuobičajeno obzirom na praksu drugih proizvođača.

Uz promjenu notifikacijske trake, 4.2 je donio također i promjenu ekrana za zaključavanje. Tako je na lockscreen od sada moguće postaviti widgete poput kalendara, Google Now widgeta itd. Otključavanje se vrši pomicanjem ikone lokota na bilo koje mjesto unutar kruga, za razliku od prijašnjih verzija kada je otključavanje bilo moguće samo povlačenjem udesno. Prečac za kameru je također uklonjen te se kamera sada iz lockscreena otvara povlačenjem cijelog lockscreena s desna na lijevo. Google Now prečac također je uklonjen te je dodan mali isprekidani krug na površinu gdje se inače nalazi navigacijska traka, te se povlačenjem prema gore otvara Google Now, baš kao što se otvara povlačenjem home tipke.

Nexus 4 radi vrlo brzo, dijelom zahvaljujući odličnim specifikacijama koje su pri samom vrhu trenutne ponude, a dijelom zbog čistog Androida. Ni jedan zadatak nije bio pretežak, pa smo bez ikakvih problema istovremeno skidali torrent, slušali glazbu i surfali Internetom. Igre također nisu bile nikakav problem, Dead Trigger, Six Guns i Fifa 12 radile su bez ikakvih zastanjkivanja i s vrlo brzim učitavanjima.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1361372427.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Kako to već biva s Nexus uređajima, aplikacija za imenik i pozive su standardni Androidu. Tipke za biranje su velike i prikaz brojeva također, imenik se sinkronizira s Google računom te je praktički neograničen. Imenik je podijeljen u dvije verzije. Prva je ona integrirana u aplikaciju za pozive iz koje je nemoguće prepraviti unos te prikazuje samo kontakte s brojevima, dok je druga pod nazivom Osobe. U aplikaciji Osobe prikazuju se svi kontakti u imeniku, pa čak i oni bez brojeva (poglavito E-mail kontakti) te je svaki unos moguće prepraviti duljim pritiskom na unos.
 
Osim aplikacije za Google+, programi za druge društvene mreže ne dolaze predinstalirani, no oni se kao i obično mogu skinuti s Google Play Storea. Kontakte s društvenih mreža također je moguće sinkronizirati s kontaktima u imeniku, pa je stoga pod jednim kontaktom moguće vidjeti sve kontaktove račune na raznim društvenim mrežama.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1361372440.JPG

E-mail i poruke

Gmail i E-mail aplikacije kao i kod drugih uređaja nisu doživjele nikakve promjene. I jedna i druga rade vrlo dobro, dok je primjetna nešto slabija funkcionalnost E-mail aplikacije spram Gmail aplikacije.

Aplikacija za poruke na LG Nexus 4 je također standardna za Jelly Bean te sortira poruke prema pošiljatelju i prema vremenu primanja poruke. Jednostavnog je bijelog izgleda te ne pruža nikakve napredne funkcije poput backupa, ali svoj posao obavlja odlično. Ni pri učitavanju više tisuća poruka pri paljenju nije imala nikakvih problema niti usporavanja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1361372501.JPG

Procesor, memorija

Procesor i općenito chipset (Qualcomm APQ8064 Snapdragon), jednak je kao i na LG Optimusu G. Chipset posjeduje Quad-core 1,5 GHz Krait procesor s Adreno 320 grafičkim podsustavom. Također kao i na Optimusu G, ugrađeno je 2 GB RAM memorije.

Naš testni Nexus 4 opremljen je s 16 GB memorije od kojih je korisniku dostupno nešto manje od 13 GB. Nexus 4 ne posjeduje mogućnost proširivanja memorije nikakvim memorijskim karticama.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1361372589.JPG

Benchmark test

Quadrant standard Nexusu 4 daje 4807 bodova, čime ga svrstava na vrh ljestvice, nešto malo više od HTC One X-a.

Vellamo Nexus 4 ocjenjuje s 1307 bodova za HMTL5 testove i 624 bodova za metal dio testa. Zanimljivo je da se Nexus 4 na ljestvici za HTML5 našao jedno mjesto ispod prethodnika Samsung Galaxy Nexusa. Na ljestvici za metal dio testa, Nexus 4 je prvi, s nešto malo više bodova nego HTC One X.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1361372715.JPG

Baterija i trajanje

Kapacitet baterije od 2100 mAh Nexusu 4 daje pristojne rezultate autonomije. Napredak je i više nego očit spram prethodnika, te smo Nexus 4 s lakoćom mogli koristiti cijeli dan. Dva sata smo slušali glazbu, jedan sat surfali (pola sata mobilnom mrežom, pola sata Wi-Fijem), pričali oko sat vremena i poslali par desetaka poruka preko WhatsAppa. Na kraju dana, Nexus 4 je raspolagao s 25% kapaciteta, dok je potrošnja ekrana iznosila 27% (Galaxy Nexus imao bi potrošnju preko 50%).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1361372754.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Galerija Nexusa 4 je vrlo jednostavna i samim time vrlo brza. Ne posjeduje neka ušminkavanja niti efekte, već prikazuje slike u rasteru od 3 retka za albume, te 4 retka za same slike unutar albuma. Učitavanje slika je vrlo brzo, gotovo trenutno te je korištenje galerije pravi užitak, iako vizualno nije toliko atraktivno.

Galerija nema problema s reproduciranjem Full HD video datoteka u .mp4 i .avi formatu, no drugi formati poput .mkv zahtijevat će skidanje drugih video playera s Google Play Storea poput MXplayera.

Play Music služi za reproduciranje glazbenih datoteka te je dizajnom vrlo atraktivan. Na žalost funkcija kupovanja glazbe preko Play Musica nije dostupna iz Hrvatske. Kvalitetu reprodukcije smo testirali pomoću Sonyjevih MDR-EX10LP slušalica, budući da Nexus 4 ne dolazi sa slušalicama u standardnom paketu. Kvaliteta reprodukcije je dobra, s istaknutim basovima i visokim tonovima te s odličnom čistoćom zvuka. Zvučnik je vrlo glasan, no pri najvećoj glasnoći krči, iako podosta manje od konkurencije.

Fizički FM radio nije ugrađen, no za slušanje radija mogu poslužiti aplikacije za streamanje radija preko Interneta, poput domaćeg Slooshaj!.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1361372853.JPG

Fotoaparat i video

Kamerom od osam megapiksela, Nexus 4 ne odskače od ostalih konkurentskih flagshipova. Kvalitetom slika ipak odskače od konkurencije, ali na negativan način. Kvaliteta slika nas je pomalo razočarala, jer smo od uređaja ove klase i važnosti očekivali više. Slike su u najboljem slučaju osrednje kvalitete s relativno dobrom oštrinom, no s poprilično lošim bojama i kontrastom. Također bismo radije vidjeli nešto jači blic, koji i pri udaljenosti od 2 metra od objekta s osrednjim osvjetljenjem daje poprilično mračne slike s previše šuma.

Međutim, lošija kvaliteta slika uparena je s par dodatnih naprednih funkcija poput HDR-a, panorame i panorame 360 stupnjeva. Obična panorama nije ništa posebno, ništa što već nismo vidjeli i ona svoj posao obavlja vrlo dobro, no panorama 360 stupnjeva je pravi novitet! Posebnost ove panorame je slikanje svega što nas okružuje u 360 stupnjeva, čime se stvara kuglasta slika po kojoj je moguće scrollati. Sam proces stvaranja takve panorame je poprilično mukotrpan i zahtijeva podosta vježbe i strpljenja, no rezultat je vrlo atraktivan s tek ponekim greškama u renderiranju.

Sučelje za fotografiranje je vrlo brzo, intuitivno i jednostavno s tek jednom velikom tipkom za slikanje, te s opcijama koje se otvaraju duljim pritiskom na ekran. Podržan je i touch to focus s kojim se može odabrati koje područje slike želimo fokusirati.

Video snimanje je moguće i u full HD rezoluciji 1080i te ono radi vrlo dobro, s brzim prilagođavanjem raznim uvjetima osvjetljenja. Primjetno je izduživanje objekata pri pomicanju, no ne toliko kao kod nekih konkurentskih modela. Kao i kod slika, problem su slabije izražene boje, mračna slika i šum.

Prednja kamera je rezolucije 1,3 megapiksela bez autofokusa. Radi vrlo brzo te će bez problema poslužiti za videopoziv, makar je prožeta slabijim kontrastom, visokim šumom i mračnom slikom kao i prednja kamera.

Fotografirano s LG Nexus 4:
 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1361372889.JPG

Povezivost i Internet pretraživač

Nexus 4 raspolaže velikim brojem protokola za povezivanje, pa je tako dostupan HSDPA, DLNA, Wi-Fi, Bluetooth 4.0 i NFC.
Android 4.2 dolazi standardno s podrškom za Miracast bežičnim povezivanjem za ekrane, pa se s adekvatnim hardverom može prikaz ekrana s Nexusa 4 slati na udaljeni TV ili monitor.

Standardni Internet pretraživač koji smo viđali na prijašnjim Nexus uređajima zamijenjen je odličnim Google Chromeom. Chrome na Nexusu 4 radi vrlo brzo te se dulje vrijeme paljenja poznato s drugih Android uređaja gotovo pa uklonilo. Niti s većim web stranicama poput našeg Mobil.hr Chrome nije imao nikakvih problema te ga je učitao vrlo brzo bez ikakvih grešaka u prikazu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1361372962.JPG

Navigacija

Google Karte i Google Navigacija jedine su out of the box opcije za navigaciju na Nexusu 4. Međutim, glasovno navođenje putem Google Navigacije ne radi na području Hrvatske. Veći broj navigacijskih aplikacija se mogu pronaći na Google Play Storeu, kao npr. domaći Mireo Don't Panic (7 dana besplatno, karta Hrvatske 7,99 €).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1361373042.JPG

Uredski paket

Nexus 4 ne dolazi s predinstaliranim uredskim paketom, no Google Play Store nudi velik izbor uredskih aplikacija. Preporučili bismo Kingsoft Office (besplatan).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1361373070.jpg

Organizator i alarm

Kalendar je standardan Googleov kakav nalazimo i na ostalim Android uređajima. Svoj posao obavlja vrlo dobro, s raznim mogućnostima prikaza događaja. Kalendar se automatski sinkronizira s Google korisničkim računom te je moguće konfigurirati više korisničkih računa na istom prikazu.

Alarm je također standardan Androidu, smješten u aplikaciju sata. Pritiskom na widget analognog ili digitalnog sata automatski se ulazi u konfiguriranje alarma.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1361373089.jpg

Aplikacije i igre

U skladu s ostalim Nexus uređajima, Nexus 4 ne dolazi s nepotrebnim aplikacijama koje proizvođač ili pak mrežni operater nameću korisniku. Dostupne su samo najosnovnije aplikacije, dok se ostale aplikacije trebaju naknadno skinuti s Google Play Storea.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1361373150.jpg

Cijena za LG Nexus 4

Nexus 4 košta 4.499 kuna. Cijena je povoljna i niža je nego kod konkurencije koja telefone ovakvih gabarita naplaćuje 1000 kuna više, u slobodnoj prodaji.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1361373167.jpg

Cool faktor

Glavni cool factor je poleđina uređaja s 3D efektom, na kojoj se ovisno o padu svjetlosti prikazuju svjetlucavi kvadratići.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1361373226.jpg

Zaključak

Dok su nekad Nexus modeli bili više orijentirani na developere i bili demonstracija čistog Androida, Nexus 4 ima podosta veći mass appeal. Kvalitetnom izradom, odličnim dizajnom i vrlo brzim softverskim nadogradnjama, Nexus 4 je opasna konkurencija Samsungovom Galaxy S3 i HTC One X+-u. Nešto slabija vibracija, ekran slabijeg kontrasta i osrednja kamera mogli bi se vrlo lako zanemariti kada bi u Hrvatskoj bio dostupan Google Store. Preko njega bismo mogli direktno kupiti uređaj bez ikakvih ugovornih obveza i nameta, no Nexus 4 je vezan za operatera.

Plus

+ Dizajn
+ Brz rad
+ Direktan softverski update iz Googlea

Minus

- Veoma slaba vibracija
- Kamera
- Cijena

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1361373280.jpg

Konkurencija

HTC One X+Tegra 3 chipset na One X+ nudi Quad Core procesor od 1,7 GHz i 1 GB RAM memorije s kojima je One X+ pomeo konkurenciju na Benchmark testovima. Također kao i kod Nexusa 4, baterija je nezamjenjiva i kućište je vrlo čvrste izrade. One X+ također ima nešto bolju kameru i bolji ekran, koji slovi za najbolji LCD panel koji se trenutno ugrađuje u mobitele. Što se tiče baterije, oba raspolažu s 2100 mAh kapaciteta, a memorija je također neproširiva te nudi 32 GB ili 64 GB. Cijena za HTC One X+ iznosi od 5.300 do 5.999 kuna.

Samsung Galaxy S IIINešto malo veći AMOLED panel je ugrađen u Galaxy S III (4,8 vs 4,7 inča) te zahvaljujući praktički neograničenom kontrastu, Galaxy S3 ima puno bolji prikaz boja. Također kao i kod Nexusa 4 i One X+, Galaxy S III posjeduje bateriju kapaciteta 2100 mAh, Quad Core procesor slabijeg takta (1,.4 vs. 1,5) te uređaj posjeduje 1 GB RAM memorije. Možda je glavni adut spram Nexusa 4  proširiva memorija putem microSD kartice (maks. kapacitet do 64 GB). Cijena za Samsung Galaxy S3 iznosi 4.999 kuna za 16 GB, 5.299 kuna za 32 GB i 5.599 kn za 64 GB.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1361373298.jpg

 

 

 

Komentari

LG Nexus 4 fan

18. svibnja 2013 - 17:04 Prijavi neprimjeren komentar

This phone is the best!!!!

LG Nexus 4 fan

18. svibnja 2013 - 17:04 Prijavi neprimjeren komentar

This phone is the best!!!!

Odgovori