Testovi mobitela

LG KU580

KU580 KU580 KU580
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 94 x 53 x 16,5
Masa uređaja (g) 73
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 320 x 240
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 2 megapiksela (1600 x 1200)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 860
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena Nije formirana
Info LGE Predstavništvo u Hr


01/553-5554
http://www.lg.com/hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Crni krom
Autor: Krunoslav Ćosić

Nove tehnologije, multimedija i fashion izgled krase LG KU580

Svaki novi LG-jev model mobitela koji nam stiže u ruke pokazuje u kojem je smjeru LG krenuo – u fashion kategoriju mobitela. Čokolada je sve započela, nastavio je Shine, uskoro očekujemo Pradu, a sada u rukama držimo Hero, odnosno model KU580. Da, lijep je poput prethodnika, crno mu (opet) dobro stoji, a kombinacija s kromiranim dijelovima dala je, osim fashion note, i poslovnu notu.

Osjetljive tipke

Da, tipke su vrlo osjetljive, a radi se o tipkama koje smo već upoznali na modelu Chocolate – osjetljive su na dodir, odnosno radi se o senzorima koji prate temperaturu i pri njezinoj promjeni, koja se očituje dodirom na kućištu, mobitel izvršava određenu operaciju. Naravno, korisnik o ovome ne treba ništa znati, on samo treba lagano dotaknuti površinu telefona gdje se nalaze pozicije tipki i to je to. Tipke imaju pozadinsko osvjetljenje u crvenoj boji, što super pristaje crnoj boji kućišta. Na ovom modelu LG nije koristio isti način upravljanja telefonom tako da su navigacijska tipka i središnja za potvrdu ipak klasične na kontakt odnosno pritisak prsta. Te se tipke koriste i za upravljanje glazbom. Kako se ne bi događala iznenadna prekidanja poziva zbog dodira tipki s licem tijekom razgovora, tipka za prekid je smještena na desnoj bočnoj strani. Njezin položaj na fotografiji možda izgleda neobično i nepraktično, ali je u praksi stvar potpuno drugačija. Za vrijeme razgovora prst nam je uvijek na boku te se tako pridržava telefon, a kada se razgovor treba prekinuti, dovoljno je tipku napipati i završiti razgovor. Jedino što bismo voljeli vidjeti je osvjetljenje te tipke. Alfanumerička tipkovnica, do koje se dolazi guranjem gornjeg dijela kućišta, je klasična i nema tipke osjetljive na dodir.
Naznaku o kakvom je telefonu riječ odnosno kome je namijenjen daje postavljanje tipke za pristup glazbi, smještenoj na lijevoj strani kućišta. Njome je moguće i ući u izbornik te se njime kretati lijevo-desno. Pogled na slušalice govori da se radi o modernom i zanimljivom dizajnu kojem je poklonjena velika pozornost pri osmišljavanju.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1215679902.jpg

Izbornik

Glavni meni izgleda vrlo lijepo i praktično jer je zaslon širi nego što je viši (2 inčni, WQVGA), za razliku od većine zaslona na mobitelima. I pregledno, jer je podijeljen na 12 ikona koje omogućuju ulazak u podizbornike, a nakon toga je omogućeno kretanje po izborniku, bez potrebe za povratkom jedan korak unatrag, kao kod drugih proizvođača telefona. Postoji i statusna isprekidana linija koja ukazuje na trenutnu poziciju unutar glavnog izbornika. Korisnik može birati između mrežnog prikaza izbornika ili pak stil jedan po jedan tako da se po vertikalnoj traci prikazuju dijelovi izbornika, a uvećan je trenutno odabrani dio.
Nakon što uđe u glavni izbornik, korisnik će se pitati kako se vratiti korak unatrag i vjerojatno će pritisnuti crvenu tipku za prekid razgovora (koja se koristi i za uključivanje/isključivanje telefona). Međutim, za tim nema potrebe – dovoljno je pritisnuti desnu tipku ispod zaslona, koja nema napisanu funkciju u tom trenutku, vjerojatno jer nije stalo na zaslon.
Malo smo se igrali s fontovima izbornika pa smo odabrali zabavni font koji je zaista neobično vidjeti na telefonu. Ono što se inače može raditi u Wordu na računalu, mi smo radili s izbornikom telefona.
Zabavni dio izbornika krije igrice i mjesto za aplikacije, te mobilnu TV. Nakon odabira televizije mobitel se spaja na VIP portal te omogućuje pregled televizijskog programa RTL televizije, a pri gledanju programa plaća se prijenos podataka. Usput recimo kako se radi o Vodafone verziji telefona tako da se na početnom zaslonu nalazi direktan pristup Vodafone Live! portalu. Pristup i pregled informacija ne naplaćuje se do određene razine pretraživanja portala, a prije naplate korisnika se obavijesti o naplati te koliki se iznos naplaćuje. Besplatno se surfanje odnosi samo na Vipov portal.
Fotoaparat smješten na stražnjem dijelu kućišta je 2-megapikselni s mogućnošću snimanja video zapisa do 320x240 piksela. Pored njega se nalazi i malo ogledalce za vlastite portrete. Prebacivanje između foto i video moda omogućeno je navigacijskom tipkom (lijevo ili desno). Fotoaparat omogućuje snimanje do devet uzastopnih fotografija, što je zgodno kada se treba snimiti nešto brzo. Moguće je podešavanje osvjetljenja, kvalitete fotografija, razine bijele boje, noćno snimanje, odgođeno snimanje, efekti. Kako izgledaju slušalice koje se dobiju uz telefon možete pogledati na fotografiji uz tekst, a slušalice smo snimili fotoaparatom ovog mobitela. S prednje se strane nalazi i VGA kamera namijenjena video telefoniji.
Koliko se memorije telefona koristi moguće je saznati nakon nekoliko sekundi, koliko traje provjera koju obavlja telefon. Možda bi se provjeravanje memorije moglo malo i ubrzati, iako ispočetka izgleda zanimljivo dok telefon provjerava memoriju. Telefon omogućuje pregled iskorištenosti memorije na zvukove, slike, video, e-mail, Java aplikacije…

Planiranje

Dio telefona s planiranjem obaveza sadrži puno toga. Alarmi, kalendar s upisom novih događaja, upisivanje zadataka s postavljanjem prioriteta, podsjetnik... nastavljaju se igrama i aplikacijama, koje se već nalaze u dijelu izbornika Zabava. Snimanje glasa omogućuje snimanje vlastitih zabilješki koje se kasnije mogu preslušavati. Privatna bilješka korisniku daje mogućnost upisa određene zabilješke koja se može zaštititi sigurnosnom šifrom. Pretvarač omogućuje pretvaranje različitih mjernih veličina iz jedne u drugu – valute, površine, duljine, mase, temperature, volumena i brzine. Volumen je krivo preveden s engleskog jezika na hrvatski jezik kao „glasnoća“, očigledno je kako se engleska riječ Volume samo doslovno prevela, a što bi se već u sljedećoj verziji softvera trebalo ispraviti.
Telefonski imenik omogućuje odabir snimanja novih kontakata u telefon ili na SIM karticu, a ako se odabere SIM kartica moguće je snimiti samo ime i telefonski broj. Odabir telefonske memorije nudi upis više podataka – najmanje jednog broja telefona, a najviše pet brojeva (novi se brojevi mogu upisati tek nakon upisa prvog broja), jedne do dvije mail adrese, kućne adrese, podsjetnika za osobu…
Ono što nas je iznenadilo jest vibracija tipkovnice. Naime, moguće je odabrati da pri svakom pritisku tipke telefon nakratko zavibrira te tako korisniku dade povratnu informaciju, ne samo vizualno, nego i osjetom.
I dok većina proizvođača mobitela postavke za poruke stavlja samo unutar izbornika Poruke, LG se odlučio postavke poruka omogućiti i u podizborniku Postavke, u suštini tamo gdje i jest mjesto za sve postavke telefona.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1215679981.jpg

Povezivost

Povezivanje uređaja moguće je putem USB kabela (koji se dobije uz telefon) i putem bluetootha 2.0 (radi se o stereo bluetoothu). U ovaj dio možemo ubaciti i napomenu kako telefon omogućuje video pozive s korisnicima koji posjeduju telefon s ovom opcijom, s tim da je još uvijek ova funkcija podržana samo od strane Vipneta.
Memorija telefona iznosi 45 MB, a proširiva je memorijskim karticama microSD. Kartica se ne dobije uz telefon, a kako LG cilja na korisnike koji će telefon koristiti i kao glazbeni player, ne bi bilo loše da se uz telefon dobije i kartica. 45 MB se lako potroši, a još ako se i fotografira te snimaju video zapisi... Sva sreća, memorija je danas vrlo jeftina tako da bismo prije nekoliko mjeseci, dok su cijene bile puno više, ovome dali veći minus.
LG KU580 zanimljiv je telefon koji će svoje korisnike pronaći u kupcima željnima tehnologija, multimedije, koji paze na izgled telefona.

Glazba

Glazba je dio glavnog izbornika, a osim slušanja glazbe koja se nalazi na telefonu, moguće je slušanje i stereo FM radija. Glazbena trgovina omogućuje kupovinu glazbe, ali servis nismo uspjeli koristiti. Za povezivanje s računalom, kako bi se glazba prebacila na mobitel, koristi se USB kabel tako da se mobitel samo spoji s računalom, nakon čega se glazba metodom drag&drop prebaci u mobitel. Glazba se može pregledavati prema izvođaču, albumu, žanru... Dio izbornika s nedavno reproduciranom glazbom zgodan je za podsjetnik što se posljednje slušalo. Tu je i nasumično odabrana reprodukcija glazbe.

KONKURENCIJA

LG KG800 Chocolate
KG800 nema proširivu memoriju (ima 128 MB), ima slabiji fotoaparat te sve upravljačke tipke sa senzorima

PLUS i MINUS

+ dizajn, zaslon, tipke
- memorija

 

 

 

Komentari

anita

14. lipnja 2010 - 18:22 Prijavi neprimjeren komentar

nek mi netko kaže kako se stišavaju tipke na tom mobitelu!!! hvala


Odgovori